3 / 4

Creditarea se lasa asteptata

Pentru a putea continua sa faca business bancile trebuie sa acorde credite, dar riscurile semnificative si cererea slaba venita din partea persoanelor fizice si a companiilor intarzie relansarea activitatii de creditare.

BCR si-a majorat portofoliul de credite cu doar 2,5% in ultimele 12 luni, nivelul cumulat al imprumuturilor acordate clientilor ajungand la 47,69 miliarde lei (10,91 miliarde euro). Creditarea corporate s-a majorat cu 7% in sold fata de perioada similara de anul trecut, in timp ce portofoliul de credite de retail a urcat cu doar 0,4%.

“BCR a continuat sa demonstreze capabilitatea de a se adapta unor situatii de piata dificile. Foarte probabil aceste conditii vor continua sa isi produca efectele in al doilea semestru din 2010” a declarat Dominic Bruynseels (foto), presedinte si director general al BCR.

Pe de alta parte, BRD si-a majorat portofoliul de credite cu 7,1% in perioada analizata, volumul total al creditelor acordate ajungand la 34,5 miliarde lei. Creditele pentru persoane fizice totalizeaza 16,6 miliarde RON, cu 5% mai mult decat la jumatatea anului 2009, in timp ce valoarea
creditelor acordate companiilor a crescut cu 9,2%, pana la 17,9 miliarde lei.

In trecut, in perioada de boom economic, bancile anuntat cresteri de doua cifre atat pentru nivelul portofoliilor de credite, cat si pentru castigurile nete pe care le raportau.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri