4 / 5

Ce mai trebuie schimbat in legea AOL

Chiar si in acest context, asiguratorii au precizat ca desi startul emiterii politelor a fost dat pe fuga, important este ca acest proiect cu caracter puternic social a fost pus in aplicare, astfel ca pe viitor romanii care vor fi afectati de fenomene precum inundatiile vor beneficia de un minim de protectie intru-cat pentru a asigura casa la valoarea reala trebuie ca polita PAD sa fie completata de una facultativa.

„Fenomenul incepe sa fie tot mai cunoscut de catre populatie. Si, probabil ca, in contextul recentelor evenimente petrecute (ex. inundatiile), lumea incepe sa fie mai interesata de acest tip de asigurare care le ofera protectie, si totodata sunt mai deschisi sa inteleaga necesitatea si beneficiile acesteia. Probabil ca mai sunt aspecte de reglementat, ca in orice proces nou, insa cu siguranta ca se vor gasi solutii, iar ceea ce este important de subliniat este ca aceasta lege cu caracter social a fost introdusa in Romania si ca populatia va beneficia pe viitor de protectie, astfel incat sa existe solutii si pentru situatii cum au fost cele recente provocate de inundatii”, a declarat Marin.

Cu toate ca marea majoritate a schimbarilor in legea AOL au fost facute dupa data de 15 iulie 2010, inca dinaintea inceprii activitatii de emitere propriu-zisa a politelor mai erau asteptate unele modificari.

"Speram ca amendamentele la legea 260/2008 (Legea Asigurari Oligatorii a Locuintelor - AOL )sa treaca cat de curand de camere (camerele Parlamentului n.red.) pentru a sustine acest proiect national, demarat cu resurse integral din domeniul privat. Suntem convinsi insa ca un astfel de program national poate mai ales acum, in aceste timpuri dificile, sa beneficieze de pe urma unei campanii nationale de informare si educare a populatiei referitoare la beneficiile acestei forme de asigurare", a declarat Anca Babaneata (foto).

Schimbarile facute dupa startul emiterii politelor au constat in primul rand in clarificari sau nuantari ale prevederilor Legii AOL, legea 260/2008.

Printre cele mai importante modificari ale legii se constata neobligativitatea incheierii politelor PAD pana la expirarea politelor facultative (sau aniversarea acestora in cazul politelor multianuanuale) pentru cele subscrise inainte de 15 iulie 2010. “Aceasta prevedere as caracteriza-o ca pe un semn de respect pentru cei care intr-adevar au realizat, in mod voluntar avantajele protectiei financiare cu o polita de asigurare.”, a comentat Catalin Chiriac.

“In momentul de fata lipsesc prevederile care sa “inchida cercul” legat de penalizarea celor ce nu indeplinesc obligatia de asigurare a locuintelor”, adauga Chiriac.

Pe de alta parte, din punct de vedere legal asiguratorii considera ca mai este nevoie de implementarea unor parghii care sa asigure o penetrare cat mai mare a acestui tip de asigurari.

„Sunt necesare prevederi legale care sa intareasca proiectul si natura obligatorie a politei de asigurare, cum ar fi de exemplu un mod bun de monitorizare / penalizare a celor care nu au cumparat o astfel de polita”, adaugat Yetiskul.

El a conchis ca din punctul de vedere al sistemului ar ajuta de asemenea la optimizarea functionarii sistemului o mai buna comunicare cu publicul larg pentru a asigura deplina intelegere a fenomenului si nu in ultimul rand, o mai buna comunicare cu asiguratorii autorizati.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri