3 / 5

APAPR respinge declaratiile presedintelui Consiliului Concurentei

In Romania functioneaza, incepand din 2008, un sistem de pensii private obligatorii (Pilonul II) implementat cu sprijinul si sub supravegherea Bancii Mondiale. Sistemul este de tip „contributii definite, cu garantii” si contine o multitudine de elemente de siguranta si garantii, care furnizeaza participantilor atat performanta, cat si siguranta banilor administrati.

„Consideram ca exprimarea parerilor personale ale domnului Bogdan Chiritoiu, despre aspecte care nu au nicio legatura cu subiectul investigatiilor in discutie, nu face decat sa de decredibilizeze institutia Consiliului Concurentei, din cauza lipsei evidente de informare si intelegere a mecanismelor sistemului de pensii private din Romania. Referintele domnului Chiritoiu la « garantarea beneficiilor » dupa perioada de contributie se refera la un cu totul alt sistem de pensii, anume cel intitulat « cu beneficii definite », care nu este implementat in Romania si care este in declin si in tarile din vestul Europei. Asemenea declaratii care vin din partea unui oficial al statului roman aduc grave prejudicii sistemului de pensii private, prin decredibilizarea acestui sistem aflat inca la inceputuri, in plin proces de consolidare, inclusiv a institutiilor responsabile pentru administrarea , controlul si reglementarea lui. Sistemul de pensii private reprezinta singura speranta pentru viitoarele generatii de pensionari romani de a-si asigura venituri decente pentru pensie, alaturi de ceea ce sistemul de stat va putea oferi”, se arata in comunicatul APAPR.

Despre concluziile formulate de Consiliul Concurentei, in urma investigatiei din piata de pensii private, APAPR sustine ca actiunile si operatiunile din piata de pensii private au fost efectuate exclusiv in conformitate cu legislatia aplicabila, cu respectarea indrumarilor CSSPP precum si avand in vedere cele mai bune interese ale celor cinci milioane de participanti la aceste fonduri de pensii.







Inapoi la articol

Setari Cookie-uri