2 / 4

Evolutia accidentelor grave de circulatie in 2010


O analiza efectuata de Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) asupra dinamicii accidentelor de circulatie grave produse in cursul primelor opt luni ale anului curent, raportat la aceeasi perioada de anul trecut, releva un trend descendent al tuturor indicatorilor specifici, respectiv reducerea numarului accidentelor grave cu 11,9% - de la 6.522 la 5.740- , al persoanelor decedate cu 16,7% - de la 1.711 la 1.424 - si cel al ranitilor grav cu 8,9 % - de la 5.882 la 5.356.

SURSA : IGPR

Din punct de vedere al principalelor cauze ale accidentelor grave, se observa faptul ca in continuare, viteza (sub cele doua forme: neadaptata si neregulamentara) se afla in fruntea clasamentului cauzelor generatoare de accident, fiind urmata de traversarea neregulamentara a drumului public, neacordarea prioritatii de trecere pietonilor si respectiv vehiculelor, situatia fiind asemanatoare cu cea inregistrata anul trecut.
SURSA: IGPR

In privinta distributiei accidentelor grave pe categorii de drumuri, cele mai multe accidente grave au avut loc pe strazi (2332), dupa care urmeaza in clasament drumurile nationale (2102 accidente) si drumurile judetene (949). Se observa insa, faptul ca urmarile cele mai grave se produc in continuare pe drumurile nationale, unde se inregistreaza mortalitatea cea mai ridicata (793 de persoane decedate).

Tot in primele 8 luni din 2010 se mentine situatia inregistrata in perioada similara a anului trecut, cand majoritatea accidentelor grave s-au produs in mediul urban, iar accidentele cu cele mai grave consecinte au avut loc in mediul rural, unde mortalitatea a fost mai mare.
SURSA: IGPR

De asemenea, cele mai multe accidente au survenit in intervalul orar 14:00-22:00, in care s-au produs 2.983 accidente grave, soldate cu 964 morti si 2.783 raniti grav, pe fondul oboselii si stressului acumulat in cursul zilei, reflectate in scaderea capacitatii de concentrare a atentiei participantilor la trafic, in contextul grabei de a ajunge la destinatie.

Din analiza distributiei accidentelor grave de circulatie pe zilele saptamanii, rezulta ca vinerea ramane ziua cu riscul cel mai ridicat, urmata indeaproape de sambata, in timp ce lunea continua sa ocupe locul al treilea cu valori sensibil egale fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Din punct de vedere al distributiei pe luni, perioada in care se inregistreaza cele mai multe accidente grave din intregul interval este luna august, singura luna cand a fost depasit nivelul anului anterior fiind luna martie.

URSA: IGPR


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri