3 / 4

FPVS a notificat 400 de persoane pentru recuperarea despagubirilor

De la infiintarea Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS), in luna februarie 2006, un numar de 400 de persoane au fost notificate de acesta pentru plata despagubirilor in urma accidentelor rutiere provocate, potrivit reprezentantilor Fondului si ai Politiei Romane.

Astfel, in semestrul intai din acest an, au fost recuperati peste 160.000 de lei de la persoanele vinovate de accidente, bani care au reintrat in structura Fondului si devenind disponibili pentru eventuale despagubiri viitoare.

"Daca persoana in cauza nu are asigurare, incercam recuperarea banilor pe cale amiabila, dar daca nu este posibil, actionam in instanta persoanele respective. Din cele 400 de cazuri, un numar de 150 au fost rezolvate pe cale amiabila, iar restul de 250 se afla pe rol in instanta sau in faza de executare. Avem, totusi, un bun procentaj a cazurilor finalizate pe cale amiabila", a declarat Marian Motoc, comisar sef in cadrul Politiei Romane.

Fondul de Protecþie garanteaza despagubirea persoanelor care au suferit prejudicii in urma unor accidente produse de autovehicule neasigurate sau neidentificate.

Daca accidentul a fost provocat de un vehicul neasigurat, din categoria celor pentru care legea din Romania prevede obligativitatea incheierii asigurarii RCA, se garanteaza si se platesc despagubiri pentru daune materiale cat si pentru vatamari corporale si decese.

In cazul in care accidentul a fost provocat de un vehicul neidentificat, din categoria celor pentru care legea din Romania prevede obligativitatea incheierii asigurarii RCA, regula este ca se garanteaza si se platesc despagubiri numai pentru vatamari de persoane sau decese; pentru daunele materiale produse prin accidente de vehicule neidentificate, se garanteaza si se platesc despagubiri numai daca in accident, cel puþin o persoana a suferit vatamari care sa necesite pentru vindecare mai mult de 60 de zile de ingrijiri medicale, caz in care se retine o fransiza de 500 euro.

Termenul in care o persoana pagubita poate sa apeleze la FPVS este termenul general de prescr'+'iptie de 3 ani de la data accidentului.

Nu pot beneficia de despagubire din partea Fondului persoanele care detineau la data producerii evenimentului rutier o asigurare faculativa, cum ar fi asigurarea CASCO, in baza careia au posibilitatea de recuperare a prejudiciului suferit. ( Principiul subsidiaritatii interventiei Fondului).

Nu se acorda din Fond despagubiri pentru daunele provocate in una dintre urmatoarele situatii: accidente provocate de pietoni, biciclisti, carute sau orice alte vehicule care nu aveau obligatia legala de a incheia o asigurare RCA; masini gasite avariate in parcare; avariile au fost produse de: fenomene meteorologice, gropi, polei, mazga, pietre cazute de pe versanti, copaci daramati etc.

Asociatia Fondul de protectie a victimelor strazii - FPVS. a fost constituita in baza prevederilor art. 25^1 din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supraveghere a asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

Fondul de Protectie a Victimelor Strazii este reglementat ca institutie juridica sub forma de asociatie profesionala a tuturor asiguratorilor care au dreptul sa practice pe teritoriul Romaniei asigurarea de raspundere civila auto - RCA.

Prin norme emise in aplicarea legii, CSA a reglementat atributiile FPVS, modalitatea de constituire a veniturilor Fondului, procedurile de plata a despagubirilor si alte aspecte referitoare la activitatea acestuia. Astfel, FPVS, ca asociatie cont de asiguratorii care emit RCA, se afla sub controlul si supravegherea CSA.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri