1 / 4

Despagubiri pentru 495 de victime ale accidentelor rutiere in 2010

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS) si Politia Rutiera au dat startul unei noi etape a campaniei de informare „Direct la tinta”, inceputa in anul 2008 si continuata de-a lungul anilor 2009-2010. Aceasta campanie este destinata informarii publice cu privire la drepturile cetatenilor de a fi despagubiti in cazul accidentelor rutiere cu autor necunoscut sau fara asigurare de raspundere civila auto (RCA).

In aceste conditii, Fondul de Protectie garanteaza despagubirea persoanelor care au suferit prejudicii in urma unor accidente produse de autovehicule neasigurate sau neidentificate. Astfel, FPVS, in calitatea sa de Organism de Plata a Despagubirilor, a realizat plati in valoare de 4,55 milioane de lei persoanelor pagubite, in primele opt luni din acest an, in crestere de aproape 3 ori, sau cu 182%, fata de aceeasi perioada din 2009, cand au fost platiti 1,61 milioane de lei.

Totodata, FPVS a avizat un numar de 495 de cazuri in primele 8 luni ale anului (pana la 31 august), diferentiate, pe de o parte, in functie de tipul prejudiciului suferit de persoana vatamata (326 -daune materiale si 169 - vatamari corporale sau deces), iar pe de alta parte, de vehiculul implicat in accident (492- neasigurat RCA si 3 - neidentificat).

Din despagubirile achitate in acest an, platile pentru daune materiale au fost de 1,84 milioane de lei, iar cele pentru vatamari corporale sau deces au cumulat 2,7 milioane de lei.

„FPSV are curacter social, actionand ca o plasa de siguranta pentru pagubitii din accidente rutiere care nu isi pot recupera prejudiciile in baza unei asigurari facultative sau pentru ca vinovatul nu este cunoscut ori nu este asigurat RCA. Despagubeste persoanele vatamate dar aceste sume sunt recuperate cu daobanzi si alte costuri de la persoanele vinovate care aveau obligatia sa incheie o asigurare si nu a facut-o. Se despreinde o concluzie este mai ieftini sa te asigurari decat sa mergi neasigurat”, a declarat presedintele FPVS, Ovidiu Ciobanu.

„Existenta Fondului nu inseamna ca cei care au obligatia de a se asigura RCA pot sa ignore aceasta obligatie, pentru ca in cazul in care provoaca accidente ei vor trebui sa restituie Fondului cheltuielile cu despagubirile platite plus alte cheltuieli legate de instrumentarea si lichidarea daunelor si dobanda legala aferenta”, a mai spus el.

Numarul de cazuri avizate in 2009, in cazul carora s-au deschis dosare de dauna a fost 608, din care dupa tipul prejudiciului suferit de persoane vatamata, acestea au fost 440 pentru daune materiale si 168 pentru vatamari corporale sau deces. In funtie de vehiculul vinovat pentru producerea accidentului, in 603 cazuri acestea nu era asigurat RCA, iar 5 nu au fost identificate.

Anul 2008 - an in care au fost distribuite pentru prima data in sectiile de politie din toata tara materiale informative despre F.P.V.S. si s-au desfasurat primele programe de informare a personalului Politiei Rutiere depre conditiile in care Fondul acorda despagubiri - s-a incheiat cu un numar de 383 avizari din partea persoanelor pagubite. Astfle, cresterea a fost semnificativa in urmatorul an, 2009, cand s-au deschis 608 dosare de dauna. O comparatie intre numarul de daune avizate in intervalul ianurie-august 2009 si perioada similara din anul 2010 scoate in evidenta o crestere de inca 30%.

Veniturile FPVS. provin in principal din contributii ale companiilor care emit RCA pe teritoriul Romaniei. Asiguratorii RCA sunt obligati sa contribuie la Fond cu un procent din incasarile provenite din vanzarea Asigurarii obligatorii de Raspundere Civila Auto. Nivelul contributiei este de maxim 5% din primele RCA incasate, in prezent acesta fiind de 0,3%.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri