2 / 5

2010, startul programului de asigurare obligatorie a locuintei

De la startul programului de asigurare obligatorie a locuintei, 15 iulie 2010, au fost subscrise peste 100.000 de polite, cu un ritm mediu zilnic de peste 1.200 de polite. Ritmul de emitere a politelor a crescut in aceasta perioada de la 100-200 polite pe zi la inceput, pana la 1.500 - 2.000 de polite.

“Pentru a ne atinge obiectivul fixat trebuie sa ajungem la un ritm zilnic de subscrieri de circa 4.000 de polite”, spunea Marius Bulugea (foto), presedintele Polului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), in cadrul ICAR – Forumul International al Riscurilor Catastrofale, sustinut la jumatatea lunii octombrie, anul curent.

De asemenea, in luna iulie, Marius Bulugea, estima pentru Wall-Street.ro, ca gradul de acoperire a asigurarii obligatorii a locuintelor va fi de circa 10% (intre 800.000- 1 milion de locuinte asigurate) pana la finalul lui 2010, din cele 8,3 milioane de proprietati cu destinatia de locuinte din Romania. Pentru primul an de functionare al PAID, seful PAID estima ca aproximativ 20% dintre locuinte vor avea o asigurare obligatorie de locuinte, iar expunerea in reasigurare va fi de circa 25 de miliarde euro, fara sa mentioneze valoarea primei de reasigurare. Totusi, pe masura ce ponderea locuintelor asigurate creste, va fi luata in calcul suplimentarea programului de reasigurare.

Marius Bulugea a mai spus ca in sistemul electronic al PAID sunt peste 10% din numarul total de locuinte, iar daca se pastreaza ritmul, se va ajunge la o pondere de 60-70% intr-un an.

"Putem spune despre anul 2010 ca a marcat un moment istoric pentru segmentul asigurarilor de locuinta. Introducerea Asigurarii Obligatorii a Locuintei reprezinta un pas extrem de important, care va marca evolutia businessului in asigurari si in 2011. Astfel, consider ca, odata cu incheierea politelor PAD, va fi impulsionata si subscrierea pe segmentul asigurarilor property. Revenind la anul in curs, pe care ne pregatim sa il incheiem, putem spune ca societatile de asigurare membre PAID au trecut cu brio de prima etapa, cea mai grea. Aceasta a constat in punerea la punct a unui sistem informatic complet integrat, fara de care emiterea eficienta a acestor polite nu ar fi fost realizabila. Suntem acum intr-o alta etapa importanta, in care forta de vanzare a companiilor de profil se mobilizeaza sa ajunga treptat la toti proprietarii de locuinte", ne-a declarat Alin Bucsa, director general Euroins Romania.

Doua momente cheie s-au remarcat pe parcursul anului curent, lansarea PAID la mijlocul lunii iulie si inundatiile din perioada iunie-iulie, mai ales in zona Moldovei, care au impulsionat activitatea pe piata asigurarilor de locuinta, obligatorii si facultative. Inundatiile au afectat grav circa 3.500 de locuinte si au generat daune de aproximativ 600 milioane de euro, adica 0,6% din Produsul Intern Brut (PIB).

Odata ce sistemul de emitere a politelor obligatorii de locuinta a devenit operational, a angrenat toti asiguratorii concentrati pe dezvoltarea acestui proiect de importanta sociala. In acest context, introducerea legii asigurarii obligatorii a locuintelor a fost o masura de protectie sociala minima.

In termenul stabilit prin lege, CSA a elaborat la randul sau normele privind autorizarea asiguratorilor pentru incheierea asigurarii obligatorii a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, privind forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor, privind constatarea, evaluarea si lichidarea daunelor la asigurarea obligatorie a locuintelor si privind Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri