4 / 5

Sunt pregatiti asiguratorii sa faca fata unui dezastru natural?

S-a pus deseori intrebarea daca asiguratorii sunt pregatiti sa faca fata unui dezastru natural, precum cutremur, inundatii etc in ipoteza finalizarii procesului de asigurare obligatorie. Insa, in momentul producerii unui incident natural nedorit vor fi despagubite doar locuintele care sunt protejate printr-un produs de asigurare, obligatorie sau facultativa.

„Ca orice asigurator (abilitat de CSA pentru subscrierea dezastrelor naturale) PAID a pus la punct un plan de subscriere sustinut de un tratat de reasigurare modelat corespunzator, avand in spate mai multe scenarii. As putea spune ca este unul dintre cele mai ample tratate de reasigurare, fiind pus la punct impreuna cu cei mai mari brokeri internationali de reasigurare care activeaza pe piata noastra”, a spus Alin Bucsa (foto), director general Euroins Romania.

Plata despagubirilor in cazul unei polite PAD se va face in 10-15 zile de la transmiterea dosarului de dauna cu documentatia completa.

Polita de asigurare obligatorie a locuintei acopera un numar de trei riscuri, indiferent de zona in care este amplasata locuinta asigurata: cutremure, inundatii si alunecari de teren. Pentru acoperirea celorlalte riscuri la care este expusa o locuinta, precum si pentru asigurarea bunurilor, este necesara o asigurare facultativa. Astfel, potrivit Legii nr. 260/2008 cu completarile si modificarile ulterioare prevede ca polita obligatorie impotriva dezastrelor naturale acopera prin asigurare numai cladirea cu destinatia de locuinta (numai constructia) pentru riscurile produse ca urmare a unor fenomene naturale.

"Principalele provocari raman definitivarile legislative si continuarea activitatii de informare si convingere a romanilor ca o asigurare a bunurilor pe care le detin, de preferat o asigurare facultativa completa de locuinta, reprezinta protectia financiara minima pe care o pot face", sustine Adrian Marin.

Pe de alta parte, asiguratorii urmaresc crearea unui echilibru intre intentia de a oferi prime competitive pentru a stimula dezvoltarea asigurarilor facultative, precum si in acoperirea costurilor generate de dezvoltarea acestui produs. Insa, multe persoane se pot rezuma doar la achizitionarea politei de asigurare obligatorii PAD in detrimentul celei facultative, care este mult mai acoperitoare din punct de vedere al riscurilor, dar implicit si cu un nivel mai ridicat al primelor.

De asemenea, prelungirea starii de instabilitate financiara care afecteaza atat segmentul corporate, cat si pe cel de retail, influenteaza in mod direct puterea de cumparare a populatiei, care nu va permite foarte curand pietei de asigurari sa inregistreze cresteri semnificative ale subscrierilor. Astfel, provocarea cu care se vor confrunta asiguratorii va fi aceea de a-i determina pe clienti recurga la protectia financiara oferita de o polita de asigurare, deoarece a renunta la aceasta nu reprezinta o forma de economisire reala, ci o masura care ii face si mai vulnerabili in fata crizei economice si a posibilelor sale efecte.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri