3 / 10

Actiuni: Listarea FP si relansarea economica ar putea schimba strategiile de tranzactionare

Daca la inceputul lui 2010 specialistii chestionati de Wall-Street.ro mizau pe societatile de investitii financiare, conditiile economice au schimbat aversiunea la risc a investitorilor si i-a determinat sa se indrepte spre blue-chips-uri.

Pentru acest an, pariurile castigatoare se anunta a fi actiunile Fondului Proprietatea (FP), ale Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Sibex (SBX), companiile energetice si cele care opereaza in domeniul exporturilor.

“Este greu de creionat un scenariu cu grad ridicat de acuratete cu privire la ce se va intampla in 2011. Foarte probabil venirea pe piata a Fondului Proprietatea ar putea constitui un eveniment revolutionar, in primul rand din punct de vedere al lichiditatii, dar si ca motor pentru evolutia pietei de capital per ansamblu”, a declarat Andrei Radulescu, analist senior la Target Capital.

El afirma ca, daca climatul macroeconomic intern se va stabiliza, atunci economia ar putea initia un proces de relansare graduala, caz in care investitorii ar trebui sa fie atenti la sectoarele ciclice, printre care mentioneaza sectorul financiar-bancare, inclusiv SIF-uri. De asemenea, atentie trebuie acordata in continuare companiilor din industria prelucratoare care exporta.

“Sectorul energetic trebuie sa fie mereu in centrul atentiei investitorilor. Desigur, blue-chips-urile vor fi in continuare in atentie, insa daca aversiunea fata de risc se va reduce atunci SIF-urile, dar si companiile de pe Rasdaq (ELMA, PRSN, UARG etc.) ar putea avea o performanta mai buna decat a blue-chips-urilor”, precizeaza analistul Target Capital.

Bogdan Ceuca, directorul sucursalei din Bucuresti a casei de brokeraj Transilvania Capital, afirma ca, in cazul in care lichiditatea se va majora in piata de capital, primii castigatori vor fi BVB, Broker Cluj si Bursa din Sibiu, deoarece vor avea o cifra de afaceri in crestere semnificativa.

De asemenea, Ceuca considera ca sectorul energetic va fi si in 2011 cautat la fel ca si Fondul Proprietatea.

Reprezentantul Transilvania Capital recomanda investitorilor sa fie ceva mai curajosi in acest an, deoarece anul are sanse mari sa fie macar in stagnare economica, iar in acest context se pot lua pozitii de cumparare pentru 2012, cand sunt la fel de mari sanse ca Romania sa fie pe crestere. “Acesta ar fi un scenariu fara prea mari asteptari din partea economiei si fara greseli majore din partea factorului politice, ca in 2009 si 2010”, apreciaza Bogdan Ceuca.

Pe de alta parte, Andrei Radulescu le recomanda investitorilor atentie mare si prudenta la identificarea oportunitatilor. “Daca Fondul Proprietatea va aduce o revolutie de lichiditate, climatul extern se va mentine bun si daca riscurile macrointerne se vor atenua, 2011 ar putea fi un an bun pentru investitori, in sensul de cumparare de titluri pe baza de analize fundamentale”, conchide Radulescu.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri