4 / 14

Bursa: Toti ochii vor fi atintiti asupra SIF-urilor

Desi au pierdut per ansamblu 70% in 2008, cele cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) au fost actiunile castigatoare in ultimul an, urcand in medie cu 90%, pe fondul proiectului legislativ de ridicare a pragului de detinere. Initiativa, ce va fi discutata in Camera Deputatilor la inceputul anului, va oferi in continuare investitorilor stimuli pentru a tranzactiona acest actiuni.

Georgiana Pacesila, asset manager in cadrul Confident Invest, considera ca investitorii de la Bursa de Valori Bucuresti vor urmari in acest an actiunile din industrie si din sectorul financiar, iar din cadrul acestui segment SIF-urile vor ramane tot cei mai cautati emitenti.

Privind perceptia la risc, ce a suferit modificari semnificative din cauza crizei globale, Pacesila este de parere ca atitudinea investitorilor se va schimba in bine in acest an.

Totusi, Andrei Ciubotaru, broker la Tradeville, subliniaza faptul ca investitorii trebuie sa aiba o atitudine proactiva fata de risc si sa dea dovada de precautie.

“Riscurile trebuie evaluate corect deoarece nu suntem intr-o situatie in care companiile vor reveni la nivelele de dinainte de criza. Unele sectoare vor inregistra in continuare scaderi, in timp ce altele vor afisa deprecieri si mai puternice decat cele anteriore”, explica Ciubotaru.

In 2009, nu doar fata de actiuni strategiile investitionale s-au modificat, ci si fata de derivatele de la Sibiu.

“As putea spune ca anul trecut prin evolutia sa a determinat un comportament puternic speculativ al investitorilor. Daca in alti ani aveam parte si de alte stategii prezente pe Sibex, acum acestea s-au diminuat, speculatorii recurgand la expunerea pe un termen cat mai scurt, inclusiv la tranzactionarea intraday agresiva”, afirma Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction.

In anul care s-a incheiat contractele futures cu activ suport actiunile SIF Oltenia (DESIF5) au fost cele mai tranzactionate si mai profitabile, iar Barbulescu se asteapta ca acelasi lucru sa se intample si in 2010.

“Cu toate ca Sibex are la dispozitie mai multe produse derivate pana in acest moment nu prea au devenit atractive. In conditiile in care piata spot va aduce instrumente atractive atunci pot aparea si investitorii care tranzactioneaza de regula la BVB”, sustine reprezentantul Prime Transaction.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri