4 / 6

Noua prognoza de inflatie ramane optimista

Economistii sustin ca exista mari riscuri inflationiste in acest an, iar prognoza bancii centrale privind inflatia o caracterizeaza ca fiind optimista. Analistul Lucian Isar (foto) sustine ca banca centrala trebuia sa modifice tinta de inflatie in zona de 4%, fata de 3% cat este in prezent, pentru a reancora anticipatiile inflationiste.

"Daca, prin absurd, s-ar incerca sa se realizeze o reducere atat de mare a inflatiei, costurile la nivelul economiei ar fi majore si, prin urmare, cresterea economica nu ar aparea nici in 2012", afirma Isar. El estimeaza ca inflatia se va plasa in intervalul 4,5% - 5% la finalul lui 2011.

In sens opus, guvernatorul BNR afirma ca banca centrala a reusit sa previna o deteriorare semnificativa a anticipatiilor inflationiste.

Nicolaie Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania, sustine ca revizuirea minima a prognozei BNR privind inflatia din 2011 era asteptata, insa considera ca si noua prognoza este optimista.

"Noua prognoza de inflatie a BNR ramane optimista si, prin intermediul ei, probabil ca banca centrala incearca sa transmita mesaje optimiste in economie. Din pacate, credibilitatea BNR din punct de vedere al prognozei inflatiei a fost afectata foarte mult si nu cred ca acest deziderat pozitiv este posibil", afirma Chidesciuc.

ING estimeaza, intr-un scenariu de baza, ca inflatia va cobori pana la 4,5% la finalul acestui an, insa nu exclude si o rata mai ridicata.

Principalele riscuri inflationiste pentru acest an vin din partea pretului petrolului, inclusiv pe fondul situatiei din Egipt, a preturilor administrate si a preturilor produselor alimentare, sustine Rozalia Pal, economistul sef al UniCredit Tiriac Bank.

Tinta de inflatie stabilita de BNR pentru 2011 este de 3% (plus sau minus 1 punct procentual), insa majoritatea economistilor sustin ca banca centrala va rata tinta si in acest an.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri