2 / 6

Windows XP, revolutia care si azi se regaseste in PC-urile utilizatorilor

Windows XP a fost cel mai mare succes al Microsoft pe piata sistemelor de operare, fiind si astazi, la aproape 13 ani de la lansarea pe piata, inca utilizat de o pondere destul de ridicata a celor care folosesc sistemele de operare dezvoltate de gigantul american.

Windows XP a revolutionat sistemele de operare pentru PC-ul si a schimbat cu totul la fata ceea ce a inseamnat pana atunci utilizarea PC-ului. Dezvoltarea sistemului de operare Windows XP a inceput spre finalul anilor 90 si purta denumirea de “Neptune”.
Windows XP este pentru multi utilizatori de azi suportul care i-a ajutat in dezvoltarea si intelegerea PC-ului. Cu o interfata care nu avea cum sa nu te cucereasca si celebrul wallpaper Bliss, Windows XP a adus poate cele mai mari schimbari pentru un sistem de operare lansat de Microsoft, cu schimbari majore atat la nivel de functionalitate cat si in ceea ce priveste designul.

Windows XP a introdus pentru prima data posibilitatea de a crea mai multe conturi de pe acelasi sistem de operare, astfel daca unul dintre membrii familiei sau dintre angajati lucra intr-un moment al zilei, cand alta persoana utiliza calculatorul se putea loga cu datele sale de contact si dispune de o interfata proprie fara sa fie afectate in vreun fel informatiile stocate pe hard disk.

A fost si momentul in care Microsoft a derulat si prima sa reactie impotriva stoparii pirateriei sistemelor de operare, anii 2000 fiind considerati de catre multi specialisti perioada cu cele mai mari cresteri ale ratei de piraterie la nivel global. In acest fel, Microsoft a lansat sistemul Windows Product Activation, care solicita posesorului sistemului de operare autenficarea sau activarea licentei prin intermediul conexiunii la Internet.

Pe partea de functionalitate, Windows XP a adus in premiera lansarea Disk Defragmenter, un tool care ajuta la curatarea fisierelor fragmentate de pe “discurile dure”, asa cum se numeau in acea perioada. La vremea aceea, dupa utilizarea sistemului de operare mai mult timp sau atunci cand capacitatea de stocare a hard disk-ului se apropiat de 100%, PC-ul incepea sa mearga tot mai greu, astfel ca o defragmentare devenea absolut necesara. A fost si momentul in care Windows XP venea cu suport nativ pentru programul de chat Windows Messenger.

A fost si momentul in care Microsoft a propus versiuni noi ale sistemului de operare in cadrul aceluiasi sistem, Windows XP ajungand la Service Pack 3, versiune lansata in luna aprilie a anului 2008.

Windows XP a adus imbunatatiri uriase pentru impatimitii jocurilor pe calculator (DirectX 8.1 si mai tarziu 9.0c), dar si un suport mai bun pentru standardul USB 2.0.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri