1 / 11

IT-ul continua sa creasca ca pondere in PIB

"In 2016, sectorul IT&C din Romania va continua sa fie un contributor important la cresterea economica a tarii. In 2014, piata IT&C a contribuit in total cu 6% la PIB-ul national si cu 7,4% in trimestrul doi al anului 2015. Investitiile straine au impulsionat dezvoltarea pietei in 2015, iar conform Romanian Insider, sectorul IT&C contribuie la economia nationala mai mult decat sectoarele constructii si servicii financiare luate impreuna. De asemenea, scutirea de impozit pe venit pentru angajatii IT si finantarea publica a parcurilor IT, au darul de a stimula si mai mult industria", a declarat Harald Dietter (foto), partener in cadrul companiei de consultanta Ensight Management Consulting


Industria de IT a devenit al doilea contributor (dupa comert) la cresterea Produsul Intern Brut al Romaniei in toamna acestui an, domeniul aducand o contributie de 0,8% la cresterea PIB intre ianuarie si septembrie anul acesta, conform Institutului National de Statistica. Pe de alta parte, domeniul a insemnat 6,7% din Produsul Intern Brut pe primele noua luni, in valoare de 498,4 miliarde de lei. In fata industriei de IT&C in privinta contributiei la PIB sunt industria (cu un procent de 22,7%), comert (16,7%), imobiliare (9,6%), sectorul public (9,1%) si activitati profesionale si servicii (7,0%).


“Din punct de vedere macroeconomic, sectorul de IT ramane in continuare o zona cu un potential urias pentru Romania, dar care este tratata pueril de catre factorii politici. Ne lipsesc politici sectoriale consolidate, care sa creasca industria si care sa incurajeze inovatia si creatia de proprietate intelectuala, in detrimentul serviciilor de tip <<lohn>> (outsourcing ). Masura traditionala care este implementata in fiecare an este o scutire de taxe pentru programatori, masura binevenita, dar insuficienta in peisajul globalizat al IT-ului mondial”, explica Bogdan Putinica, vicepresedinte senior in cadrul Enea Software, companie suedeza de software si servicii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri