1 / 4

Ce s-a intamplat in 2009

In 2008, piata locala de PC-uri a crescut cu 15% in volum si cu 13% in valoare, potrivit IDC, performanta de nerepetat in acest an, dar si in prima parte a lui 2010.

Cadenta de crestere a piatei de PC-uri in ultimii doi ani nu va fi egalata prea curand, iar o revenire se va produce abia din a doua jumatate a anului urmator. Daca pana anul trecut PC-urile au fost o atractie pentru utilizatori, iar segmentul a crescut constant de la an la an din punct de vedere al vanzarilor, in 2009 “este greu de crezut ca vom putea egala performantele inregistrate anterior”, spune Diana Preda, research analyst la IDC Romania.

Insa, dupa cum puncteaza seful reprezentantei locale a Dell, Mihai Guran, o analiza a cifrele facute publice de jucatorii din piata romaneasca de PC-uri pune in oglinda situatia din prezent cu cea de acum 3-4 ani, concluzia fiind ca Romania este o tara matura din acest punct de vedere.

El sustine ca s-au facut niste pasi care nu mai pot fi dati inapoi, oricat de mult ar scadea vanzarile ca urmare a crizei economice. “Industria a facut niste pasi inainte, iar asta se vede”, spune Mihai Guran.

Totusi, reprezentantul Dell este contrazis de directorul general al Lenovo Romania si Moldova, Aurel Netin, care este de parere ca maturizarea pietei locale IT si a PC-urilor, estimata de majoritatea companiilor de cercetare mai devreme de 2013, va fi intarziata de criza economica globala.

“Cresterea de doua cifre pe care toata lumea o estima insemna o reducere a decalajului fata de Occident in 4-5 ani. Nu stiu cu cat va intarzia criza recuperarea acestei diferente”, spunea Netin.

Piata din Romania a coborat cu peste 50% la numarul de unitati vandute in prima parte a anului.

Mihai Guran a vazut un declin de 65% pe piata in primul trimestru al anului, iar Lucian Condruz, directorul de vanzari Toshiba in Romania, a spus ca sentimentul negativ generat de criza economica a modificat industria de notebook-uri si a micsorat-o la jumatate in primul semestru din 2009, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Totodata, managerul de dezvoltare al sectorului business Asus, Mihai Carstea, a considerat ca pe segmentul de notebook-uri scaderea a fost de 50%, in primul trimestru al anului, iar pe cel de desktop-uri – de 70%.

Astfel, daca jucatorii din piata estimau pentru acest an 800 – 900.000 unitati PC-uri vandute, lucrurile sunt mai pesimiste. Piata se va ridica la 200-250.000 unitati.

Pe piata de portabile, o revenire se va vedea abia din 2010, potrivit lui Erich Chirea, director de marketing HP Romania. Dupa cum declara el in vara, nici macar sarbatorile de iarna care se apropie nu vor impulsiona vanzarile pe acest sector.

Bogdan Iftemie, directorul de vanzari al Acer, considera ca actuala criza economica pune o oarecare retinere pe consumator si, in acelasi timp, creste piata de small business (SMB) care, de altfel, “reprezinta si cea mai mare oportunitate pe care o avem in fata”.

Conform lui Wolfgang Horak, vicepresedinte al Fujitsu Technology Solutions pentru Europa de Sud-Est, piata de PC-uri se clatina. Ea a coborat de la inceputul anului si continua sa se mentina intr-o pozitie nefasta.

Daca a crescut, cum sustin anumite voci, “piata de PC-uri a crescut in volum, dar nu si din punct de vedere al veniturilor”.

De asemenea, seful Lenovo in Romania afirma ca piata a scazut foarte mult in primul semestru, mai ales din cauza lipsei proiectelor din domeniul public si a creditelor care au dus la o micsorare a vanzarilor pe segmentul consumer. “Insa pana la finalul acestui an, industria de PC-uri ar trebui sa isi revina”, conform lui Netin.

Dragos Salamac, team leader Benq Romania, crede ca desktop-urile vor disparea sau vor fi utilizate, in viitor, pentru gaming si segmentul de business, in conditiile in care cererea pentru netbook-uri este tot mai mare.

Pe de alta parte, Horak considera ca netbook-urile nu ar trebui introduse in aceeasi categorie cu desktop-urile si notebook-urile, deoarece ele se apropie mai mult de gadget-uri si nu vor avea o prezenta indelungata in piata. Mai mult, el este de parere ca netbook-urile vor disparea in cativa ani. De aceeasi parere cu Salamac este si Mihai Carstea, care sustinea ca desktop-urile nu vor fi cumparate foarte mult in 2009.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri