2 / 4

Romania in tarile din regiune

Dupa cum arata jucatorii din piata de PC-uri, comparativ cu tarile din regiune, Romania a cunoscut cea mai mare scadere. Criza economica si lipsa suportului statului roman au contribuit la declinul industriei desktop-urilor si notebook-urilor.

Chiar daca era cotata ca fiind o tara cu posibilitati extraordinare de dezvoltare si cu oportunitati de crestere foarte mari in sectorul IT&C, Romania a pierdut enorm din cauza climatului economic care a dominat anul 2009, ba chiar a “reusit” contraperformanta de a se plasa pe primul loc in topul tarilor cu cel mai mare declin in piata de PC-uri, potrivit lui Lucian Condruz.

Chiar si Bulgaria, care nu este la fel de dezvoltata precum Romania, a resimtit mai usor efectele crizei.

“In calitate de country manager al Dell la nivel local, dar si in Bulgaria, pot spune ca efectele crizei nu au fost atat de evidente in tara vecina ca la noi. Totusi, intre Romania si celelalte tari din regiune nu exista diferente mari, ele sunt mai mult de nuanta, am putea spune ca, in prezent, nu ne aflam la o distanta foarte mare de Ungaria”, afirma Guran.

Romania era vazuta de foarte multi ca un tigru din cauza faptului ca, in multe domenii, pozitia tarii noastre era la coada clasamentului si toata lumea previziona pentru urmatorii cinci ani crestere de doua cifre, amintea Aurel Netin.

Pentru industria IT, anul 2009 a adus numeroase surprize. "Pe de o parte, pe piata romaneasca au disparut retaileri, iar pe de alta parte, altii au fost nevoiti sa isi revizuiasca strategia de marketing. In ciuda crizei, consumatorii romani au ramas atenti la calitate si performanta", a declarat Erich Chirea.

In conditiile in care vanzarile producatorilor de PC-uri au scazut dramatic in 2009, iar optimismul pare sa lipseasca cu desavarsire din piata, singurul lucru care ramane de luat in considerare este asteptarea unui 2010 care sa resusciteze prognozele negative si sa aduca segmentul de desktop-uri si notebook-uri din nou pe val.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri