1 / 6

Liliana Solomon - 5 ani la sefia Vodafone Romania

Liliana Solomon va fi inlocuita de la 1 decembrie de Inaki Berroeta, cel care a condus operatiunile companiei de telecom din Malta din iulie 2007.

Pe de alta parte, din decembrie managerul roman va lucra la Londra si ii va raporta lui Michel Combe, directorul general pe Europa al operatorului.

Liliana Solomon a preluat functia de CEO al Vodafone Romania chiar in urma cu cinci ani, in noiembrie 2005, iar de atunci a crescut numarul de clienti cu peste 30% si a majorat afacerile companiei la peste un miliard de euro mai multi ani consecutivi.

Pana la preluarea conducerii Vodafone Romania, managerul a mai lucrat ca director financiar al diviziei de telefonie mobila a Deutsche Telekom (T-Mobile) din Marea Britanie si al companiei Cable&Wireless (Marea Britanie) si ca vicepresedinte executiv al diviziei de management in cadrul Deutsche Telekom.

“Nu exista o reteta pentru a avea succes in management, este o combinatie intre competenta profesionala si inteligenta emotionala necesara pentru a intelege cum functioneaza o organizatie. Sa stii cand sa fii foarte clar si decis, si cand sa faci compromisuri. Acesta este stilul meu de management. Uneori trebuie sa fii foarte decis si sa spui „Now I‘m the boss!” Pana la urma, o firma nu este o democratie, dar este foarte important sa creezi spatiu pentru ca oamenii sa aiba idei si sa inteleaga de ce anumite idei sunt sau nu sunt implementate, care sunt prioritatile, cat de important este lucrul in echipa. Esential in management este ca deciziile sa fie transparente si juste”, spunea Liliana Solomon in urma cu trei ani pentru Wall-Street.

Nascuta la Cluj Napoca, managerul a fost sefa de promotie a Facultatii de Fizica pe care a absolvit-o in anul 1987, la doi ani dupa aceea terminand un doctorat in fizica tot la Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj Napoca.

In 1989 a plecat in Belgia, iar apoi a ajuns in Germania, tara in care a ramas pana in 2000, cand a devenit directorul financiar al T-Mobile in Marea Britanie.

Pe de alta, in 1995, Liliana Solomon a absolvit cursurile de Master of Business Administration de la INSEAD (Paris), una dintre cele mai apreciate scoli de business la nivel mondial.

“Sunt o persoana care nu crede in organizatiile ierarhice, in care CEO-ul este cel care detinere „puterea absoluta”. Imi place sa interactionez frecvent cu angajatii, merg periodic prin diferite departamente si vorbesc cu oamenii. Imi face placere sa discut cu angajatii din toate departamentele pentru a cunoaste opiniile lor despre organizatie, despre ce putem imbunatati pentru a avea rezultate mai bune. Creativitatea unei companii se vede atunci cand ai oameni cu puncte de vedere diferite si cand stii sa iei ceea ce e mai bun din ideile tuturor”, spune actuala sefa a Vodafone despre stilul sau de management.

In ceea ce priveste viata personala, Lilianei Solomon ii place sa faca miscare, tenisul fiind activitatea sportiva favorita, de altfel ea practicand in tinerete tenis de performanta, iar intre 1979 si 1983 facand parte chiar din echipa de tenis a Romaniei, conform Wikipedia.

“Imi place sa merg la teatru sau la concerte si obisnuiesc sa citesc, in avion sau cand am putin timp pentru mine, carti de management sau beletristica“, adauga managerul. Aceasta este casatorita cu Mihai Solomon si are un fiu in varsta de doi ani.

Numirea Lilianei Solomon ca director operational pe Europa al Vodafone, continua sirul promovarilor din ultimul an prin care mai multi manageri romani femei au preluat pozitii de conduce in cadrul unor importante companii multinationale.

Printre acestea se numara Angela Cretu, fosta sefa Avon Romania care a devenit in vara anului trecut vicepresedinte business model innovation in cadrul Avon New York, Emilia Bunea, fostul CEO al ING Fond Pensii preluand din aprilie anul acesta pozitia de director financiar al ING Central Europe, Simona Popovici, directorul de resurse umane a Coca-Cola HBC Romania si Moldova, care va ocupa din ianuarie 2011 pozitia de director functional al grupului Coca-Cola Hellenic sau Daniela Rohan, directorul de resurse umane al bancii UniCredit Tiriac, care a fost promovata la finalul anului trecut ca Head of HR Holding Governance Functions in cadrul grupului UniCredit.

Cea mai importanta pozitie in businessul romanesc este detinuta de Mariana Gheorghe, sefa Petrom, cea mai mare companie din Romania cu afaceri de peste 3 miliarde de euro anul trecut.








Inapoi la articol

Setari Cookie-uri