1 / 4

Diplomatia Uniunii Europene

Functia de "Inalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe" a fost infiintata prin Tratatul de la Lisabona, in 2009. Seful diplomatiei europene este numit pentru un mandat de cinci ani, iar rolul sau este de coordonare a politicii externe si de aparare a UE, o misiune sensibila in relatiile cu statele membre, in special cele mari, care doresc sa-si mentina prerogativele in problemele de politica externa.


Inaltul Reprezentat este si membru al Comisiei Europene, unde detine functia de vicepresedinte, si al Consiliului, tinand cont de faptul ca el conduce reuniunile ministrilor de Externe si participa la summiturile sefilor de stat si de guvern din UE. Britanica Catherine Ashton a detinut pentru prima oara acest post, iar in momentul desemnarii era o figura putin cunoscuta pe scena politica europeana. Cu toate acestea, ea a reusit sa-si incheie mandatul cu un rol de prim plan in negocierile privind dosarul nuclear iranian, dar si in negocierile dintre Serbia si Kosovo, informeaza Mediafax.


Ministrul italian de Externe, social-democrata Federica Mogherini, este considerata favorita pentru a o inlocui pe Catherine Ashton la conducerea diplomatiei UE, dar este dezavantajata de lipsa de experienta si de pozitia Italiei, considerata de unele state din UE prea favorabila Rusiei in criza ucraineana. Un al nume mentionat pentru acest post este cel al comisarului european pentru Cooperare Internationala, Ajutor Umanitar si Gestionarea Crizelor, Kristalina Gheorghieva, apropiata de conservatorii din PPE.


Alegerea sefului diplomatiei europene va influenta numirea presedintelui Consiliului, functie revendicata de socialistii europeni.


Sursa foto: Mediafax Foto.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri