3 / 4

Presedintele Eurogrup

Statele membre ale zonei euro au simtit rapid necesitatea discutarii problemelor specifice uniunii monetare, coordonarii pozitiilor si detinerii unei voci pe scena financiara si politica internationala.


Clubul ministrilor de Finante din zona euro a fost infiintat informal in 1997. Institutionalizat treptat, el a avut un presedinte permanent provenit din randurile statelor membre incepand din 2005. Se are acum in vedere numirea unui presedinte permanent, care sa nu detina in acelasi timp functia de ministru.


Primul presedinte al Eurogrupului a fost politicianul luxemburghez crestin-democrat Jean-Claude Juncker, viitorul presedinte al Comisiei Europene, care a detinut mandatul in perioada 2005-2013. Succesorul sau, politicianul olandez social-democrat Jeroen Dijsselbloem s-a confruntat cu dezbateri dificile in momentul crizei din Cipru, insa ulterior s-a impus. Simtul compromisului de care a dat dovada Jeroen Dijsselbloem este acum recunoscut.


Inlocuirea sa cu actualul ministru spaniol al Economiei, conservatorul Luis de Guindos, pare decisa. Provenit dintr-o tara care a aplicat un sever program de austeritate in schimbul planului de ajutor financiar pentru sectorul bancar, Luis de Guindos este sustinut de statele care au promovat reducerile bugetare, in special Germania.


Sursa foto: Mediafax Foto.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri