2 / 5

Irina Zugravu, managing partner Vapro

Irina Zugravu, managing partner Vapro, mentioneaza cateva solutii rapide pentru cresterea gradului de absorbtie, "in afara celor clasice, devenite clisee - transparenta, simplificare, eficientizare, predictibiltate, claritate".

Cateva directii clare si imediate de actiune ar fi evaluarea de urgenta a proiectelor depuse, semnarea contractelor si demararea cat mai rapida a implementarii proiectelor (exista nenumarate linii de finantare in care proiectele sunt blocate si zac la AM-uri din diverse motive, precum: nu exista resurse interne suficiente pentru evaluare sau evaluarea este externalizata si subcontractorii s-au retras sau nu respecta contractul, sau licitatia a fost contestata etc), dar si analiza rapida a sumelor alocate catre Beneficiari cu risc major de necheltuire (proiecte blocate, beneficiari in insolventa etc) si realocarea de urgenta a acestor sume catre noi apeluri care finanteaza investitii cu valoare adaugata in economie si care au inregistrat un grad de interes si absorbtie crescut.

"Concluzionand, politicul si <sistemul> in general sunt factori importanti care contribuie pozitiv sau negativ la capacitatea noastra ca tara de a cheltui efectiv acesti bani. Multi spun ca sunt decisivi si din acest motiv avem o absorbtie mica. Dar, sa nu uitam, ca mai exista un program european derulat in Romania si anume PNDR, care, sub acelasi sistem si inflenta politica a reusit totusi sa aiba o absorbtie de peste 50%. De analizat deci si influenta altor factori esentiali precum: implicarea unor oameni competenti, atat la nivel de AM-uri/OI-uri cat si la Beneficiari, o legislatie mai clara si unitara, stabilitatea personalului si modul de organizare", apreciaza Irina Zugravu.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri