8 / 9

Implementarea bratarilor electronice, in asteptare

Chiar daca arestul la domiciliu a intrat in vigoare la 1 februarie, nu exista, pana la acest moment, un sistem care sa asigure supravegherea electronica a persoanelor care executa pedepsele sau sunt cercetate sub aceasta forma.


Totusi, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, spunea, la doua luni dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura penala, ca spera ca pana la sfarsitul lunii aprilie sa fie lansat in dezbatere publica proiectul privind bratarile de supraveghere.


"E un proiect de act normativ in lucru in momentul de fata la Ministerul Justitiei, impreuna cu Politia Romana. Sunt mai multe aspecte de pus la punct, atat din punct de vedere legal, cat si tehnic. Intr-un fel va trebui gestionata chestiunea pe arestul preventiv, in alt fel pe executarea pedepselor. Penitenciarele sunt implicate in acest proiect", spunea Cazanciuc, in 31 martie, potrivit Mediafax.


Ministrul Justitiei preciza ca principala preocupare se refera la clarificarea, la nivel normativ, a structurii care va implementa acest concept, in ce conditii si cu ce resurse.


"Este un proiect ce trebuie implementat, e un proiect revolutionar, dar trebuie foarte bine pusi la punct toti pasii. Din moment ce este in Cod (Codul de procedura penala, n.r.), cred ca Romania este pregatita sa accepte o asemenea solutie, dar trebuie sa fim foarte atenti cum trebuie sa facem pasii concreti. (...) Sunt solutii tehnice diferite ce pot fi implementate si in functie de solutia tehnica vom putea avea si un cost. Dar, oricum, nu este un cost mic, asta cu siguranta", spunea ministrul Justitiei.


Sursa foto: Bratara electronica/Shutterstock.com

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri