5 / 6

“Pachetele turistice de lux s-au vandut mult mai greu”

In ceea ce priveste efectele crizei financiare asupra cererii de pachete turistice de lux, specialistii in domeniu declara ca acestea s-au vazut inca din luna noiembrie a anului trecut si vor continua sa apara pe parcursul anului 2009. Ei se asteapta insa la un ritm de crestere mai scazut si nu la o scadere dramatica a cererii, cu toate ca in decembrie 2008 cererea de programe de Revelion a fost vizibil mai mica decat cea din decembrie 2007.

Pachetele de lux pentru perioada sarbatorilor au avut in 2008 o dinamica diferita fata de 2007. S-au vandut mult mai greu, gasindu-se locuri libere chiar si in luna Decembrie”, declara Sorin Vaduvoiu.

Cu toate acestea, el considera ca cei care sunt obisnuiti cu luxul si calitatea serviciilor nu vor scadea numarul de stele si se asteapta sa vanda sejururi de lux, doar ca acestea vor avea un numar mai scurt de nopti.

Cristian Francu este de aceeasi parere, desi a observat o scadere de 15 la suta in lunile noiembrie si decembrie ale anului trecut fata de aceeasi perioada a anului 2007, considera ca turistii care isi permiteau vacante scumpe anul trecut o vor face si anul acesta. Criza le va afecta afacerile, insa clientii cu bani nu isi vor simti bugetele si veniturile intr-atat de afectate incat sa nu isi mai permita o vacanta de lux.

Este cunoscut faptul ca romanii nu obisnuiesc sa isi planifice si cumpere vacantele foarte din timp. Insa aceasta criza s-ar putea sa le schimbe stilul de a planui si cumpara o vacanta”, declara Cristian Francu.

Totodata, el observa deja ca decizia de a cumpara o vacanta se ia mai greu si dupa o analiza mai atenta a ofertelor si tarifelor insa vede aceasta situatia ca o oportunitate de a oferi servicii mai bune, de a se autodepasi, si nu ca o problema.

Pe plan intern, cererea a ramas constanta insa specialistii in domeniu considera ca, desi se pot oferi pachete de lux si in Romania, tarifele din tara nu se justifica in comparatie cu cele oferite in alte locatii, iar atunci cand conditiile sunt bune intr-un hotel anume, infrastructura si serviciile conexe lasa uneori de dorit.

Exista destinatii exotice cu hoteluri luxoase la tarife similare cu cele ale litoralului romanesc. De exemplu, o camera in Bali, la Hotel Ritz Carlton 6* costa 80 euro/persoana/noapte locul in camera dubla. Insa, daca adaugi pretul unui zbor (in jur de 1000 euro la Economic, 3000 euro la Bussiness Class sau 7000 euro la First Class), pachetul ajunge la o valoare foarte mare”, completeaza Sorin Vaduvoiu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri