5 / 6

Suma asigurata sa nu fie valoarea reala

La o prima redusa este posibil ca suma asigurata sa nu fie la valoarea reala a bunului, iar in caz de dauna se aplica principiul de proportie si despagubirea va fi mai mica decat suma asigurata pentru care a fost incheiata polita.

In principiu, prima de asigurare reprezinta un procent din prima asigurata. In functie de riscurile acoperite printr-o astfel de asigurare, acest procent se poate situa sub sau peste 1% din suma asigurata. Cu alte cuvinte, la un bun (masina, locuinta etc.) in valoare de 100.000 de euro, pretul ar putea fi (in functie de conditiile contractuale) sub/peste 100 de euro/an. Dar, asigurarile facultative pot functiona conform principiului de prim risc sau conform principiului proportionalitatii.

Principiul raspunderii proportionale:

In cazul aplicarii acestui principiu despagubirea, in cazul producerii unuia dintre riscuriled asigurate, se stabileste in aceeasi proportie fata de paguba in care se afla suma asigurata fata de valoarea bunului asigurat. Cu alte cuvinte, o locuinta in valoare de 50.000 de euro, asigurata doar pentru 20.000 de euro, inseamna ca este asigurata in proportie de 40%. In cazul unei daune de 10.000 de euro, asiguratul va primi 40% din aceasta suma, adica 4.000 de euro.

Este important ca, in cazul unei asigurari facultative, suma asigurata sa corespunda cu valoarea locuintei (valoarea de piata sau cea de reconstructie). Altfel, in cazul unei daune, aceasta va reprezenta proportia dintre suma asigurata si valoarea reala a locuintei.

Principiul primului risc:

In cazul aplicarii acestui principiu despagubirea de asigurare este egala cu paguba fara a putea depasi nivelul sumei asigurate. Cu alte cuvinte, daca locuinta are o valoare de 50.000 de euro, este asigurata pentru 20.000 de euro si are o paguba de 10.000 de euro, aceasta va fi platita integral.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri