2 / 6

Analistii asteapta rezultate bune ale companiilor in T2

“Transelectrica va obtine un rezultat financiar in al doilea trimestru semnificativ mai mare decat cel de anul trecut, datorita acelei particularitati in modul de tratare al unor cheltuieli, anuntate de companie inca de la prezentarea bugetului de venituri si cheltuieli. Este vorba de o chestiune contabila, la care se mai adauga cresterea tarifului de transport incepand cu 1 ianuarie 2008”, a declarat, pentru Wall Street, Paul Brendea, analist financiar la Prime Transaction. Analistul considera ca rezultate in crestere va inregistra si Transgaz, dar nu unele foarte spectaculoase.

Cele doua companii sunt monopoluri de stat, insa in cazul de fata asistam la un aparent paradox, explica Paul Brendea, ele nu obtin acele supraprofituri de monopol de care se vorbeste in teoria economica, deoarece tarifele sunt stabilite sau reglementate de stat, iar cresterea profiturilor (prin cresterea tarifelor) se loveste de nevoia de protectie sociala.

“Cred ca atat Transgaz, cat si Transelectrica vor inregistra profituri in trimestrul II conform bugetelor de venituri si cheltuieli anuntate de management. Asta insa probabil ca nu va avea un impact prea mare asupra pretului de tranzactionare cata vreme piata ramane pe o conjunctura negativa foarte pronuntata, iar influentele burselor externe par a fi mai importante pentru jucatorii de la BVB decat indicatorii de analiza fundamentala ale companiilor tranzactionate”, explica Iulian Panait, analist la KTD Invest.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri