4 / 5

Derivatele presupun si riscuri

Investitia in contracte futures poate sa nu fie potrivita pentru toti investitorii, daca nu sunt compatibili cu acest profil ridicat de risc.

Tranzactionarea futures se poate solda cu pierderi potential nelimitate, care pot fi mai mari decat suma depusa initial la SSIF-ul, unde aveti deschis contul de tranzactionare. Drept urmare, nu trebuie sa investiti bani pe care nu va permiteti sa-i pierdeti.

Fiti precauti la afirmatiile potrivit carora puteti sa realizati profituri foarte mari tranzactionand instrumente derivate. Desi datorita efectului de levier tranzactionarea poate avea ca rezultat profituri substantiale in perioade foarte scurte, se poate solda, de asemenea, cu pierderi importante si imediate. Nimeni nu poate garanta castiguri sigure in urma tranzactiilor cu instrumente derivate.

Potrivit caracteristicilor instrumentelor derivate, puteti simti efectul pierderilor imediat. Castigurile, respectiv pierderile, sunt creditate sau debitate din cont in timp real. Daca miscarile survenite in piata cauzeaza reducerea valorii pozitiilor deschise pe derivate este posibil sa vi se ceara suplimentarea fondurilor disponibile in contul de marja.

In anumite conditii de piata, poate fi dificil sau imposibil de lichidat o pozitie. Daca nu se poate lichida pozitia, nu se poate marca castigul sau preveni pierderea. Aceasta imposibiliate de a lichida o pozitie poate sa apara daca tranzactionarea activului suport respectiv este suspendata din diverse cauze.

Toate tranzactiile pe instrumente financiare derivate implica un risc si nu exista nicio strategie de tranzactionare care sa il elimine complet. Tranzactionarea derivatelor presupune cunoasterea atat a pietei futures, cat si a celei spot.

Persoanele care cauta sa cumpere si sa vanda acelasi contract futures in cursul unei zile, pentru a profita de miscarile de pret intraday, se supun unor riscuri speciale incluzand comisioanele substantiale, expunerea la efectul de levier si concurenta cu traderii experimentati.

Plasarea ordinelor de genul “stop-loss” sau “stop-limit” nu vor limita neaparat pierderile la suma propusa. Este posibil ca anumite conditii ale pietei sa faca imposibila executarea ordinului sau atingerea pretului stop.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri