2 / 5

Arbitrajul sau cum sa scapi de riscuri

Operatiunile de arbitraj se bazeaza pe exploatarea anomaliilor de pret pentru un produs tranzactionat simultan pe doua piete de acelasi tip, fie spot, fie futures, sau a diferentelor dintre cotatia spot si cea futures pentru produsul respectiv.

In general, operatiunile de arbitraj presupun asumarea unor riscuri extrem de reduse, in unele cazuri apropiate de zero datorita pozitiilor de sens opus care se deschid simultan pe doua piete: cumparare pe piata mai ieftina si vanzare pe piata mai scumpa. Astfel, se blocheaza pentru o perioada limitata de timp o diferenta favorabila marcandu-se un profit fix, indiferent in ce directie vor evolua preturile produsului respectiv pe cele doua piete.

In cea mai mare parte a timpului, o marfa care este tranzactionata atat pe piata spot, cat si pe cea futures va beneficia de cotatii diferite datorita decalajului de livrare dintre cele doua piete – imediat pe spot si la o anumita scadenta, care se poate intinde pana la un an sau mai mult, pe piata futures.

Pe langa urmarirea oportunitatilor in scopul obtinerii de profituri, arbitrajul mai are rolul de a mentine preturile aliniate. Cand diferentele devin prea mari, arbitrajorii vor trece la actiune, iar activitatea de cumparare si vanzare atat de frecventa contribuie, intr-o masura foarte mare, la lichiditatea pietei.

In realitate, deosebirile de pret descris sunt temporare, dureaza de regula cateva minute sau secunde, din cauza ca arbitrajorii exercita o presiune prea mare la vanzare, acolo unde actiunea are un pret ridicat, si presiune la cumpararea marfurilor care au un pret mai scazut. Arbitrajorii trebuie sa actioneze foarte rapid pentru a profita de aceste diferente.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri