2 / 5

Interesati-va despre taxele si comisioanele pe care urmeaza sa le platiti

Majoritatea SSIF-urilor au o politica flexibila de comisioane, fiind stabilite in functie de suma initiala investita, frecventa tranzactiilor, volumele tranzactiilor lunare. Trebuie sa aveti in vedere ca veniturile cele mai importante ale SSIF-urilor sunt reprezentate de comisioanele de tranzactionare, care sunt stabilite de la un client la altul in functie de suma investita si valoarea tranzactiilor efectuate.

Cat platesc SSIF-urile pentru a tranzactiona la Bursa

Daca ati gasit o SSIF care va indeplineste majoritatea cerintelor, este indicat ca, inainte de a va deschide un cont de investitii, sa stabiliti o intalnire cu un broker.

Alti factori care trebuie luati in considerare in alegerea unei SSIF sunt reputatia societatii, comisioanele si taxele pe care trebuie sa le platiti, modul in care sunteti primit si tratat de catre broker, profesionismului personalului.

Cat te costa sa fii investitor la Bursa?

Un alt element de care trebuie sa tineti cont este cat de mult va poate consilia brokerul in investitiile ce urmeaza sa le faceti. Unele societati de brokeraj au in politica firmei sa nu faca recomandari sau pun la dispozitie rapoarte de analiza doar contra cost. Ar fi bine sa va interesati care sunt serviciile conexe pe care vi le poate oferi societatea – transmiterea de analize, rapoarte de piata, noutati despre companiile listate, informeaza Asociatia Brokerilor.

Nu uitati sa intrebati de comisioanele percepute si de taxele pe care le presupune contul de investitii. De exemplu, in cazul conturilor asistate de brokeri comisioanele pot varia intre 1% si 3%, in timp pentru conturile de tranzactionare online comisioanele pot fi si fixe si mai scazute. De asemenea, nu trebuie evitate taxele de deschidere de cont, taxa de administrare a contului si abonamentul lunar, care poate varia intre 50 lei si 20 lei pe luna sau poate lipsi.

Comisionul pe care il veti plati pentru efectuarea fiecarei tranzactii, tot acum se negociaza. Legea nu prevede un nivel maxim al comisionului. Daca dupa o anumita perioada constatati ca rulati o suma mai mare de bani, puteti solicita reducerea comisionului, conform grilei de comisioane pe care si-o intocmeste fiecare SSIF.

Valoarea taxei de abonament lunara nu trebuie ignorata, deoarece pe langa comisioanele pe care le platiti SSIF-ului pentru tranzactiile realizate, la sfarsit de an veti avea o pierdere din capital cuprinsa intre 600-240 lei din cauza acestei taxe. Insa, nu toate societatile percep taxe suplimentare pe langa comision, dar este bine sa cereti brokerului mai multe detalii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri