4 / 5

Serviciile oferite de catre o SSIF

Functia societatilor de servicii de investitii financiare este de a intermedia tranzactiile cu actiunile listate intre cumparatori si vanzatori. Actiunile listate sunt emise in forma dematerializata, adica prin inregistrare in cont, si nu in forma fizica pe hartie – in forma tiparita se obtin doar documente care atesta detinerea de actiuni, precum extrasele de cont.

Departamentele principale ale unei SSIF sunt cele de front office, tranzactionare si back office. Departamentul de front office sau brokeraj este interfata societatii cu clientii sai. Angajatii acestui departament, numiti brokeri, stabilesc impreuna cu clientii strategiile de investitii ale acestora si transmit instructiuni de cumparare si de vanzare catre departamentul de tranzactionare.

Departamentul de tranzactionare se ocupa de introducerea ordinelor de cumparare si de vanzare in sistemele electronice de tranzactionare si de urmarirea executiei acestora in bune conditii. Departamentul de back office se ocupa de administrarea sistemelor de gestiune si evidenta a clientilor societatii si a operatiunilor acestora, potrivit publicatiei din Ghidul Investitorului la Bursa, realizata de BVB.

SSIF-urile ofera clientilor individuali o gama larga de servicii, pe langa serviciul principal de intermediere a tranzactiilor cu actiuni si obligatiuni. Asemenea servicii includ: consultanta, analiza si recomandari cu privire la pietele si instrumentele financiare, in vederea alcatuirii strategiilor de investitii si maximizarii performantelor clientilor pe piata de capital si sisteme de tranzactionare online.

Majoritatea SSIF-urilor ofera clientilor rapoarte de analiza a societatilor listate si/sau rapoarte privind evolutia pietei. Acestea pot fi periodice sau speciale – in momentul in care apare pe piata un eveniment important (listarea unei companii, analiza detaliata a unei companii listate). Aceste rapoarte pot contine atat date de analiza fundamentala, cat si informatii de analiza tehnica.

Rapoartele de analiza va pot ajuta sa luati decizia de a investi sau nu intr-o anumita companie, actiune.

De asemenea, casele de brokeraj emit si recomandari de investitii, cercetari sau informatii care recomanda sau sugereaza, implicit si explicit, o strategie de investitii cu privire la unul ori mai multe instrumente financiare sau la emitenti de instrumente financiare.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri