3 / 4

Majorarea numarului de titluri de stat la BVB ar putea ridica substantial lichiditatea

Titlurile de stat la Bursa de la Bucuresti, instrumente asteptate timp de 13 ani, nu se bucura de interesul investitorilor locali de calibru, precum fondurile de pensii sau de asigurari, in mare parte din cauza numarului restrans de emisiuni existent la BVB.

O alta problema cu care se confrunta aceste instrumente este faptul ca se tranzactioneaza pe doua piete, cea bursiera si cea interbancara, ultima dintre acestea fiind preferata de banci deoarece sunt disponibile semnificativ mai multe emisiuni.

“Lipsa tranzactiilor cu titlurile de stat pe bursa are loc, in opinia mea, din cauza faptului ca bancile tranzactioneaza, in principal, pe piata interbancara, iar titlurile, prin valoarea lor, sunt mai putin accesibile investitorilor mici si momentan randamentele unor obligatiuni corporative au fost mai ridicate”, a declarat Adrian Duna.

Pentru o crestere a interesului in aceste titluri, subliniaza el, o masura care ar sprijini aceste instrumente la Bursa de la Bucuresti ar fi ca Banca Nationala a Romaniei sa accepte ca si garantie pentru banci, pe langa titlurile de stat, si obligatiunile emise de institutiile financiare internationale si partial cele emise de autoritati publice locale.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri