2 / 6

Performantele fondurilor, sustinute de statistici

Performantele din graficele de mai jos se refera la intreaga durata de functionare a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), incluzand si rezultatele anuale negative din 2008, cauzate de criza financiara. Desi multe din aceste sisteme de pensii private au „prins” multiple crize financiare, rezultatul lor anualizat este semnificativ peste rata inflatiei, pe orice perioada.

“Fondurile de pensii nu ar fi reusit aceasta performanta daca ar fi fost obligate sa garanteze inflatia. Dat fiind ca nu si-ar fi permis sa investeasca in active riscante (precum actiunile), ele ar fi pierdut toate oportunitatile de a realiza randamente superioare, investind in schimb in active sigure (in special titluri de stat) si obtinand, deci, randamente la nivelul inflatiei si nu mai mult”, a declarat, pentru Wall-Street, Emilia Bunea, CEO ING Fond de Pensii.

De pilda, in Polonia, explica Bunea, daca fondurile de pensii ar fi garantat inflatia, si ca urmare ar fi obtinut un randament mediu egal cu inflatia in cei zece ani de functionare, participantii ar avea acum in conturile lor jumatate din valoarea pe care o au in realitate.

Analiza arata, de asemenea, ca performantele pe termen lung raman real-pozitive (peste rata inflatiei) in pofida unor ani foarte dificili, asa cum a fost 2008, cand, din cauza crizei financiare si a pierderilor bursiere, fondurile de pensii private din aproape toate statele au fost pe minus, marcand deprecieri de active.

Per total insa, randamentele raman peste nivelul inflatiei – mai mult, dupa anul de scaderi 2008, cele mai multe dintre fondurile de pensii din lume s-au reintors pe crestere in 2009. Acesta este si cazul sistemelor similare Pilonului II romanesc din celelalte state ale Europei Centrale si de Est: Polonia, Ungaria, Bulgaria, Croatia, Slovacia, tarile baltice si altele.

„Pe scurt, analiza arata ca, in pofida anului de criza 2008 si a mai multor crize financiare de diferite amplitudini in ultimele decenii, sistemele de pensii private obligatorii (similare celui romanesc) au produs rezultate peste inflatie, in perioada de la lansare si pana in prezent. Nu exista dovada mai clara a eficientei decat experienta demonstrata deja la nivel mondial, din care sistemul romanesc a preluat cele mai bune practici”, Crinu Andanut (foto), presedintele APAPR.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri