4 / 6

Scenariu: Efecte imediate ale impunerii prin lege a garantarii inflatiei

Daca garantarea peste inflatie ar fi impusa prin lege, efectele nu ar intarzia sa apara. Va prezentam mai jos cateva dintre acestea, asa cum le vad jucatorii din piata.

„La nivelul Asociatiei noastre, ne-am exprimat in nenumarate randuri nu doar o opinie, ci argumente puternice, de natura tehnica si economica: o astfel de falsa „garantie” ar avea ca unic efect distrugerea completa a Pilonului II din Romania si, odata cu el, a oricarei sanse de economisire solida pe termen lung, in vederea pensionarii, pentru populatie”, a declarat Crinu Andanut, preseditele APAPR.

Cerinta privind „garantarea inflatiei” prin lege este nemaiintalnita in niciun alt sistem de pensii private – nicaieri in lume nu exista asemenea legislatie, asa cum exista inca unele voci la noi, explica Andanut . Mai mult, Banca Mondiala, institutia care a creat sistemul de pensii private obligatorii aplicat in circa 30 de state, inclusiv Romania, a respins recent, in cadrul catorva studii si rapoarte, ideea introducerii unor astfel de „garantii”, care nu fac decat sa distruga un sistem eficient, construit cu multe eforturi, similar Pilonului II din Romania.

Primul efect se refera la iesirea completa a fondurilor de pensii din investitiile in actiuni.

Apoi, costul garantiei ar fi foarte mare pentru participant.

Investirea aproape exclusiv in titluri de stat romanesti echivaleaza, practic, cu nationalizarea sistemului de pensii private.

Unul dintre cel mai grave efecte se refera la randamente semnificativ mai mici, pe termen lung.

“Si nu in ultimul rand, combinatia de costuri prea mari (pentru participant si pentru administratori deopotriva) si randamente prea mici ar putea duce la desfiintarea sistemului de pensii private si reintoarcerea la sistemul exclusiv de stat, unde nu se pune nici un ban deoparte pentru pensionarii de maine si unde nu exista nici o garantie cu privire la pensia acestora”, a declarat Bunea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri