3 / 5

Problema scaderii dobanzilor

Sintagma "scaderea dobanzilor" trebuie putin nuantata, este de parere Bidian, facand referire si la ultimele declaratii facute in presa de vocile avizate din ultimele zile conform carora bancile ar trebui sa se concentreze pe scaderea dobanzilor la credite pentru a revitaliza creditarea in particular.

“Sunt acum banci in piata care acorda credite ipotecare la un nivel mai scazut al dobanzilor decat aveau alte banci in vara lui 2008. As spune mai degraba ca este necesara o adaptare mai rafinata a nivelului dobanzilor la gradul si profilul de risc al clientilor”, spune Bidian.

Reactie la decizia BNR: BCR taie dobanzile la credite si depozite

Cand nu exista sisteme, date si analize elaborate de sinteze si predictie, calibrezi un cost al riscului pe media pietei tinta ajungandu-se astfel la o situatie paradoxala si periculoasa in acelasi timp, in care costul este prea mare pentru clientii cu grad de risc mic si prea mic pentru clientii cu grad de risc mare.

“De ce este periculoasa aceasta reteta este pentru ca clientii din prima categorie isi amana decizia de accesare a unui credit, pe cand cei cu grad ridicat se simt confortabil pe acest cost si vor accesa credite in continuare. Ori bancile vor cu precadere clientii din prima categorie, constatand ca numarul lor scade, iar reactia este cea fireasca, de a spune ca nu sunt clienti. Pentru orice marfa exista clienti, cu atat mai mult pentru bani. Important este cum ajungi la piata tinta si cum impachetezi oferta”, spune sefa Kiwi Finance.

Astfel, accentueaza Bidian, nu este neaparat nevoie de o scadere generala a costurilor, ci mai degraba de o adaptare rafinata pe conditiile actuale. “Adaptare care inseamna mai multa cunoastere a pietei, inovatie, decizie si o mai buna parametrizare a riscului decat in trecut”, subliniaza Bidian.

In acest context, spun brokerii, pentru ca la prima vedere ofertele bancilor nu se diferentiaza mult in privinta costurilor, rolul brokerilor de a orienta clientii catre o banca sau alta este simplificat. Vor fi insa diferente destul de mari la nivel de scoring, iar brokerul va fi singurul care poate ghida clientii catre banca unde se pot incadra cu adevarat pentru obtinerea finantarii, spun acestia.

Intesa Sanpaolo scade dobanda creditelor pentru persoane fizice


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri