3 / 4

Cel mai des intalnite nelamuriri din contractele de credit

Cel mai des, persoanele fizice care se duc la o banca sau la un broker de credit pentru a contracta un credit - de nevoi personale sau ipotecar- se refera la modul de calcul al dobanzii, in special in cazul imprumuturilor care au atasata o dobanda variabila deoarece modalitatea de formare a acesteia nu este specificata clar.

De asemenea, unii dintre clientii bancilor nu inteleg foarte bine ce se intampla in cazul in care nu isi achita ratele lunare si care este modalitatea prin care banca actioneaza pentru recuperarea debitelor si eventual pentru a intra in posesia caselor achizitionate prin credite ipotecare.

O alta nelamurire este legata de costul total al creditului si diferenta dintre dobanda precizata de banca si nivelul dobanzii anuale efective (DAE).

Cel mai important lucru pe care clientii trebuie sa il stie este ca, in final, nu platesc doar dobanda afisata de banci in oferte, ci suporta dobanda anuala efectiva - DAE. Dobanda anuala efectiva exprima, sub forma procentuala, costul total al unui credit, incluzand atat dobanda propriu-zisa, cat si celelalte taxe si comisioane pe care bancile le percep clientilor.

In plus, in contextul in care bancile si-au aratat si el disponibilitatea de a negocia si de a restructura creditele, clientii bancilor se arata din ce in ce mai interesati sa afle ce conditii din contractele de credit le pot negocia cu banca si cum pot sa isi usureze sarcina datoriei lunare.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri