2 / 5

Brokerii: In niciun caz nu ajungem in 2011 la ce lichiditate vrea BCR

Mai nou, oficialii Erste au dat de inteles ca listarea nu va avea loc nici in acest an, avand in vedere ca din punctul lor de vedere lichiditatea pietei nu este indeajuns de mare pentru a sustine o actiune precum cea a BCR.

Acestia nu au specificat exact valoarea rulajelor pe care o considera optima, insa parerea unanima in randul specialistilor din piata este ca BVB va continua sa inregistreze rulaje zilnice de aproximativ 10 milioane euro pana la finele acestui an, nivel care, cel putin la nivelul declaratiilor, nemultumeste Erste.

In prezent mergem pe 10-13 milioane euro/zi. Este practic imposibil sa ajungem cu mult mai sus anul acesta. Cu ce sa ajungi la 20 de milioane pe zi ? Nu are cum sa sara la sume mai mari pentru ca piata nu are de unde. Poate doar daca se intampla ceva extrem de spectaculos la SIF-uri. Noi cand ne-am facut bugetul pe 2011 am luat in calcul doua scenarii: unul de baza, cu rulaje de 9 milioane de euro, si unul ceva mai optimist, de 13 milioane de euro, adica exact ce vedem acum, insa probabil dupa ce volumele pe FP se linistesc vom merge din nou spre 10 milioane”, spune Laurentiu Floroiu, directorul departamentului de tranzactionare al EFG Eurobank Securities.

Nici oferta publica secundara de la Petrom, deja anuntata de Guvern pentru 2011, nu ii face pe brokeri sa creada ca volumele tranzactionate vor creste spectaculos pe termen scurt.

“Chiar daca s-ar vinde actiunile Petrom, si cu siguranta se vor vinde anul acesta, nu trebuie sa ne asteptam imediat si la schimburi imense in piata. Nu este un IPO care sa sara rulajele cu 50%, cine va intra pe noul pachet Petrom cel mai probabil va intra pe termen lung, deci abia peste cativa ani vom vedea efecte ceva mai clare in piata”, considera Floroiu.

Rulajul mediu al BVB in acest an a fost de 12 milioane euro/zi, acesta inregistrand o crestere semnificativa dupa listarea Fondului Proprietatea.

“Este foarte greu de crezut ca putem urca pana la chiar si 20 de milioane de euro in acest an, in conditiile in care am ramane cu emitentii actuali. Sigur, nu putem sa excludem complet aceasta teorie, dar din punct de vedere practic mi se pare imposibil”, este de parere Mihai Muresian, director de tranzactionare in cadrul scoietatii de brokeraj Intercapital Invest.

Declaratiile facute saptamana trecuta de presedintele BCR, Dominic Bruynseels, sunt contrazise de existenta pe Bursa de Valori Bucuresti a unor emitenti comparabili din punct de vedere al capitalizarii. Astfel actiunile BRD sunt tranzactionate liber inca din 2001, in vreme ce la inceputul acestui an a fost listat si Fondul Proprietatea, companie cu o capitalizare de aproape doua miliarde de euro.

Mai mult decat atat, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a reusit luna trecuta sa isi faca exit-ul din actionariatul BRD, vanzandu-si participatia de 5% din titlurile bancii pentru 107,3 milioane euro.

„BRD si BCR isi impart cam aceleasi procente din activele bancare locale, sunt doua banci comparabile. In plus pe Bursa mai avem si Fondul Proprietatea, o companie de dimensiuni apropiate. In aceste conditii afirmatia celor de la Erste, privind marimea pietei, nu are niciun sens atata timp cat date concrete o contrazic”, spune Laurentiu Floroiu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri