2 / 6

Ce e de facut pentru investitorii rezidenti

Mihai Chisu, broker in cadrul societatii IFB Finwest, spune ca maturizarea pietei va fi atinsa atunci cand bursa va fi perceputa de public ca o investitie, iar de catre antreprenori ca o forma de finantare.

Pragul detinerilor de maxim 1% din cadrul societatilor de investitii financiare (SIF) este una dintre principalele probleme ale pietei romanesti, investitorii importanti nefiind interesati sa cumpere actiunile unei companii unde puterea de decizie le este limitata.

“De zece ani vorbim de acest prag si nu se intampla nimic. Absolut nimeni in piata nu vrea aceasta limitare insa cu toate acestea pragul nu poate sa fie doborat sub nicio forma. Temerile privind o preluare ostila a SIF-urilor nu sunt in totalitate indreptatite. Daca este sa o luam asa, un astfel de lucru se poate intampla in cadrul oricarei companii listate”, a declarat Mihai Chisu.

Legislatia pietei de capital prevede ca un investitor sau un grup de persoane care actioneaza in mod concertat nu pot detine mai mult de 1% din actiunile unui SIF, iar in cazul depasirii acestui prag, respectivele persoane sunt obligate sa vanda detinerile care depasesc 1%.

In Parlament exista demersuri pentru aprobarea majorarii pragului de detinere, de la 1% la 5% din capitalul social. Reprezentantii firmelor de brokeraj spun insa ca o astfel de marire nu ar rezolva problema de fond, investitorii institutionali straini fiind interesati de pachete de actiuni mult mai mari decat 5%.

Mihai Chisu a mai declarat ca sustine o initiativa a investitorilor care au cerut ca jucatorii locali sa beneficieze de anumite avantaje din partea statului, similare celor acordate in Polonia, in cadrul ofertelor publice ce vor fi desfasurate la Petrom, Transgaz, Transelectrica si chiar Romgaz.

“Eu as propune sa se realizeze un demers legislativ prin care publicul sa fie indemnat sa participe la IPO-urile statului. As merge mai departe: rezidentii ar trebui sa aiba intaietate in cazul ofertelor din acest an”, spune Chisu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri