4 / 6

Cum este vazuta Bursa locala din strainatate

Fragmentarea pietei de capital romanesti nu este vazuta bine de jucatorii straini, acestia considerand ca in Romania nu este loc pentru doua burse separate.

"Am fost surprins cand am auzit ca in Romania sunt doua piete, una pentru actiuni si una separata pentru derivate. Din punctul meu de vedere, orice bursa trebuie sa aiba din prima zi de la infiintare si o piata futures care sa complementeze si sa ajute la cresterea lichiditatii. Romania este prea mica pentru a avea o piata de capital atat de fragmentata, doua piete sunt prea multe. Sper si cred ca bursele de la Sibiu si Bucuresti vor ajunge la un consens fie ca este vorba de fuziune sau de oricare alta solutie", a declarat Milan Prochazka (foto), head of execution and electronic sales Wood & Company.

Acesta a subliniat ca piata romaneasca are nevoie de tarife mai bune, noi listari din mediul privat dar si dintre companiile aflate in portofoliul statului, precum si de posibilitatea unui acces mai facil la tranzactionarea pe BVB.

„BVB este pe radarul investitorilor in momentul de fata. Listarea Fondului Proprietatea, si anuntatele oferte publice de la Petrom si de la companiile de stat au crescut interesul investitorilor straini insa in mod clar nu sunteti numarul unu in zona”, considera Milan Prochazka.

Compania de brokeraj Wood&Co intrat pe piata romaneasca anul trecut, in 2011 urcand spectaculos in topul brokerilor, dupa intermedierea mai multor schimburi cu actiuni ale Fondului Proprietatea. Prochazka spune ca firma isi propune ca in acest an sa ocupe unul dintre primele cinci locuri in topul brokerilor.

Reprezentantii Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, afirma ca au sustinut in discutiile purtate cu statul roman ca o parte din titlurile aflate in ofertelor publice de la companiile de stat sa fie destinate micilor investitori, o masura sustinuta atat de brokeri cat si de AIPC.

„Am vorbit despre astfel de posibilitati insa tot ce pot spune in prezent este ca pana acum guvernantii nu au spus <nu>. Ultima discutie am purtat-o acum doua saptamani”, a declarat Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri