2 / 5

Dezvoltarea bursei, in mainile politicului

Inceputul de an a adus promisiuni mari pentru piata de capital. 2011 ar putea fi un an crucial, istoric, daca toti actorii bursei si-ar uni fortele, in sensul dezvoltarii, spunea directorul BVB.

Adrian Simionescu nu vede o dezvoltare spectaculoasa a Bursei de Valori Bucuresti pe termen scurt, dar remarca progresele insemnate, pe baza unor fundamente solide, alimentate de dorinta conducatorilor bursei. „Cel putin la nivel teoretic nu exista niciun motiv care sa stopeze o evolutie mai buna a pietei serviciilor financiare si chiar mai solida”.

Insa, reticenta mediului politic fata de piata de capital, care persista inca din anii '90, poate fi o piedica in calea acestei dezvoltari. Statul are un rol foarte important in dezvoltarea bursei, prin vanzarea unor pachete si privatizarea unor companii importante.

Managerul Vienna Investment crede ca nevoia de bani si presiunea facuta de FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala vor obliga guvernantii sa acceseze finantarea prin piata de capital. Mai ales daca ofertele de anul acesta, la Petrom, Transgaz si Transelectrica, vor avea succesul scontat si vor aduce beneficii importante.

„Treptat, aceasta reticenta incepe sa cedeze. Chiar daca ultimele pozitii ale politicului nu sunt favorabile, in aceasta privinta, trebuie sa luam in calcul si alegerile care urmeaza, eventualele schimbari ale conducatorilor. Sunt sigur ca vom vedea mari privatizari prin bursa in urmatorii ani. In plus, avem perspectiva de crestere economica si piata de capital a ramas la nivele foarte scazute, care vor fi descoperite de marii investitori”, a mai explicat Simionescu.

In ciuda opiniilor ca piata de capital este inca destul de scumpa, in comparatie cu regiunea, brokerul spune ca nivelul de randamente pe care bursa romaneasca le ofera in acest moment sunt foarte interesante si atractive, reducand astfel din influenta negativa a costurilor mari, vizavi de interesul investitorilor.

Va ajunge bursa romaneasca o piata emergenta? Vezi in slide-ul urmator ce crede brokerul Adrian Simionescu.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri