4 / 5

Potential urias pentru investitiile in energia regenerabila

La sfarsitul anului 2009, Adrian Simionescu si divizia de securities a grupului Vienna Investment, si-au directionat 75% din resursele financiare si umane spre cea mai verde bursa din lume: Bluenext, cea mai mare piata de mediu din lume, dezvoltata de NYSE Euronext.

Cu exceptia evenimentelor de la inceputul anului, cand toate tranzactiile cu certificate pentru dioxid de carbon au fost suspendate de Comisia Europeana, ca urmare a unor furturi din registrele nationale.

Astfel, lichiditatea pe aceasta piata a scazut de peste 10 ori fata de media anului trecut si inca mai exista registre inchise, partea buna a acestui incident a fost ca s-au inasprit regulile de tranzactionare si supraveghere si s-au luat decizii de reglementare a acestor tranzactii.

Pe plan local, Simionescu spune ca a remarcat, in acest an, un interes in crestere a poluatorilor romani pentru energia regenerabila.

„Chiar acum suntem in discutii cu un grup mare pentru investitii de peste 300 milioane euro in energie regenerabila, in Romania. Avem in derulare proiecte de achizitii dezvoltate in parteneriat cu nume mari, de peste 300 milioane euro in energie eoliana si solara, plus un proiect de circa 18 milioane de euro pentru biogaz si cateva pe biomasa”, a explicat managerul.

In opinia sa, aceasta zona se va dezvolta foarte mult si in Romania, pe fondul extinderii curentului de renuntare la energiile conventionale. In plus, Romania este vazuta in Uniunea Europeana ca tara cu cel mai mare potential pe investitiile in energie regenerabila, fapt ce determina o atentie crescuta a investitorilor.

In 2009, Simionescu anunta si intentia de a lansa un fond de investitii in energie. Acest proiect a fost amanat, din cauza restrictiilor pe care reglementarile romanesti le are pentru un astfel de instrument.

VIT analizeaza posibilitatea lansarii fondului inregistrat in alta tara, pentru ca cererea este imensa si sunt multe companii strategice la nivel modial interesate de acest proiect.

„Imi doresc sa fie un fond 100% romanesc, dar legislatia ne constrange. Noi am gandit un fond deschis, care sa investeasca direct in proiecte de energie regenerabila, sa detina participatii sau chiar sa dezvolte proiecte. Interesul este urias, vrem sa atraga multi investitori si sa poata fi tranzactionat pe bursa”, a explicat Simionescu.

Insa, potentialul Romaniei este crescut pe toate zonele, de la revenirea macro, la dezvoltarea bursei si a proiectelor de energie verde. Cu un context favorabil si cu multa vointa, viitorul in aceste directii nu poate fi decat unul pozitiv, conchide brokerul.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri