3 / 5

"Am si rezerve, dar cred ca fuziunea BVB - Sibex va avea loc"

Un plan maret pe care conducerea BVB il are pentru anii urmatori este aducerea nivelului pietei romanesti imediat sub cel al Bursei poloneze si migrarea catre statutul de piata emergenta, de la cel de „frontier market”.

Simionescu spune ca in ceea priveste emergenta, acesta este un obiectiv mai greu de realizat, pentru ca sunt cateva criterii extrem de importante de indeplinit.

„Cultura financiara precara din Romania ne face sa ramanem captivi unei mentalitati invechite, dar cati timp multi au constientizat schimbarile generate de criza, ma astept sa asistam la o revolutie in gandire si sa fim mai deschisi la mecanismele pietei”.

Legat de tinta BVB de a deveni a doua piata din regiune, managerul spune ca nu este un obiectiv greu de indeplinit, mai ales ca avem premisele si strategia. Insa, termenul de 2-3 ani nu este foarte realist, in opinia sa.

Adrian Simionescu a fost numit recent membru provizoriu in Consiliul de Administratie al Depozitarului Central, urmand sa fie validat de CNVM si suspus aprobarii in Adunarea Generale a Actionarilor.

„Am destule idei in ce priveste dezvoltarea Depozitarului Central si strategii pe care cred ca am putea sa le urmam. Dar ramane sa fiu validat si sa le propun administratorilor si actionarilor”, a explicat acesta, preferand sa nu dea mai multe detalii, pana la preluarea oficiala a functiei.

Simionescu ramane un sustinator al fuziunii dintre BVB si Sibex, chiar daca spune ca nu mai are aceleasi argumente, din cauza scaderii drastice a lichiditatii pietei derivatelor de la Sibiu.

„Motivul acestei diminuari a volumelor nu este competitia dintre cele doua burse, chiar daca BVB a reusit sa isi deblocheze putin aceasta zona si sa se repozitioneze. Dar faptul ca multi intermediari ofera clientilor alternative de tranzactionare pe pietele externe a facut ca multi jucatori de pe Sibex sa iasa afara, sa gaseasca lichiditate si contraparte si sa fie mai greu de adus inapoi. Astfel, si cei putini care au ramas nu sunt multumiti de ce li se ofera, asa ca viitorul acestei burse nu este prea roz”, a declarat Simionescu.

Cu toate acestea, sustine ideea ca piata financiara romaneasca este prea mica pentru doua burse si spera ca, de aceasta data, actionarii sa inteleaga necesitatea fuziunii celor doi operatori.

„Vad ca exista dorinta de ambele parti si nu vad niciun motiv care sa blocheze procesul. Daca si evaluarile vor fi acceptate de actionari, mizez ca fuziunea va avea loc, desi am si anumite rezerve”, a explicat managerul VIT.

Vrei sa afli mai multe despre investitiile in energia regenerabila? Vezi detalii in slide-ul urmator


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri