2 / 5

Companiile au beneficiat de scaderea pretului ureei

Rezultatele din 2008 ale celor doi producatori de ingrasaminte au fost de-a dreptul spectaculoase, ei beneficiind din plin de conjunctura favorabila de pe piata ingrasamintelor si a ureei.

Azomures, cel mai mare producator de ingrasaminte din tara, a afisat in primele sase luni ale anului un profit net de 132,23 milioane de lei (36 milioane de euro), dupa pierderile inregistrate in intervalul similar din 2007, pe fondul cresterii afacerilor cu 55%. In prima jumatate a anului trecut, AZO inregistrase pierderi de 6,13 milioane de lei.

Cel mai mare producator de uree din Romania, Amonil Slobozia, a obtinut in primele sase luni un profit net de 21,27 milioane de lei (5,8 milioane de euro), pe fondul cresterii de 23 de ori a veniturilor din exploatare. In primul semestru al anului trecut AMO inregistrase pierderi de 7,14 milioane de lei.

„Scaderea pretului ureei s-a accentuat de-abia in octombrie (in urma scaderilor generalizate pe toate pietele financiare, au scazut si cotatiile pe pietele de marfuri), astfel incat sunt toate sansele ca rezultatele pe trimestrul al treilea sa fie tot foarte bune. Dar asta tot nu justifica agresivitatea cu care s-a intrat la cumparare, ceea ce ma face sa cred in doua scenarii: (1) cel mai probabil, un investitor sau un grup de investitori cu forta financiara a acumulat actiuni la orice pret si (2) avand in vedere volatilitatea din trecut, a fost suficienta o revenire mai semnificativa a cursului ca sa-i antreneze pe micii investitori la cumparare, in dorinta de a „prinde piata”, ceea ce a produs un efect de bulgare de zapada. E posibila si o combinare intre cele doua”, a declarat Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

”Legatura dintre pretul ureei si cursul bursier este una indirecta, influenta fiind manifestata prin intermediul profitabilitatii companiei, care a influentat cursul bursier din moment ce rezultatele afisate la finele primului trimestru si la jumatatea anului au fost foarte bune”, crede Vlad Doruc.

Cel mai probabil, investitorii sunt entuziasti in asteptarea unor rezultate bune pentru primele luni ale anului. Brendea sustine ca rezultatele din acest an sunt conjuncturale, fiind posibil ca aceste conditii favorabile din piata ingrasamintelor sa nu fie permanente.

„Mai mult, trebuie sa fim atenti si la pretul gazelor naturale. Evolutiile titlurilor AZO si AMO sunt atipice si tocmai de aceea greu de explicat”, a mai spus analistul Prime Transaction.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri