3 / 6

Nicolae Ghergus: Piata poate fi sprijinita de institutiile in jurul carora graviteaza

“Piata de capital poate fi sprijinita de institutiile in jurul carora graviteaza. Guvernul a anulat impozitul pe profitul obtinut din castigul de capital, CNVM a anulat plata taxei de 0,08%, desi doar temporar BVB face eforturi continue de reducere a comisioanelor. Doar Depozitarul Central a luat in plina criza masura hilara de a majora substantial comisioanele, incepand cu 1 iulie, exact in perioada cea mai dificila a pietei de capital si se pare ca nu are de gand sa revina sine die asupra deciziei”, ne-a explicat Nicolae Ghergus, directorul general al Confident Invest.

In opinia sa, nu este nimic stringent si necesar in aceasta perioada, ca masura pentru piata de capital.

“Trebuie doar ca Bursa sa-si faca treaba si sa aduca emitenti noi la tranzactionare, iar brokerii sa atraga bani in piata, pentru ca dupa exodul fondurilor de hedging ducem o lipsa acuta de lichiditate interna”, continua Ghergus.

In momentul actual, avem atat de putine conturi de investitor deschise, incat o triplare a numarului lor este absolut necesara, mai ales acum in contextul perspectivei negre a pietei imobiliare, explica el.

Despre planul Guvernului Tariceanu, Ghergus sustine ca este unul liberal, cu facilitate fiscala, menit sa aduca avantaje jucatorilor activi.

“Spre norocul nostru, al romanilor, companiile, si in special cele bancare, nu au nevoie de ajutor, iar planul Guvernului Tariceanu vine sa acorde facilitati bunilor platnici, celor care angajaza, precum si o reducere de taxe. Evident, se putea si mai mult, insa e mai bine decat nimic”, a mai spus acesta.

Ghergus crede ca ar trebui lucrat si la imaginea externa a Romaniei. “Nu cred in teorii conspirative, insa e ceva in neregula cu S&P si Fitch. Romania este parte integranta a Uniunii Europene, iar reprezentantii nostri de la Bruxelles ar trebui treziti un pic si pusi macar sa para usor iritati”, considera directorul Confident.

“De asemenea, ar fi bine ca Guvernul si partidele de opozitie sa nu mai tina presedintele ocupat cu contracararea «loviturilor de stat», ca sa poata intelege si seful statului ca Moody's nu are nevoie de mai mult de un astfel de pretext pentru a reduce ultimul rating de tip Investments Grade al Romaniei!”, a conchis Nicolae Ghergus.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri