4 / 6

Pandele: Statul nu poate ajuta cu bani piata de capital

“Planul anti-criza al premierului Tariceanu este un plan care include o serie de cheltuieli bugetare, iar in cazul pietei de capital nu cred ca se poate discuta despre cheltuieli din bugetul de stat pentru stimularea acesteia”, afirma Marius Pandele, Head of Research la Vanguard.

Statul nu poate ajuta cu bani piata de capital, ci doar poate lua anumite masura de reducere a fiscalitatii aferente investitiilor, fie cu listari ale unor companii detinute de institutii de stat.

“Evident, nu se poate lua in calcul vreo interventie prin care sa cumpere actiuni listate la bursa sau sa acopere eventualele pierderi pe care le-ar putea avea investitorii de orice fel”, explica analistul.

Pe langa eliminarea impozitului pe dividendele reinvestite, un aspect care va incuraja investitorii sa pastreze banii in piata, o alta masura ar fi mutarea pietei primare de titluri de stat pe platforma BVB, insotita eventual de micsorarea valorii nominale a acestor instumente, sustine Pandele.

“Efectul primordial ar fi asigurarea accesului unei mase mai mari de investitori la instrumente cu risc scazut si, prin aceasta, pastrarea lor in apropierea pietei de capital. De asemenea, ar fi creata o lichiditate buna pe titlurile de stat, ceea ce ar face din acestea instrumente utile pentru a masura perceptia investitorilor in legatura cu economia, in general, si cu piata de capital, in particular”, spune reprezentantul Vanguard.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri