4 / 9

Capitalismul nu a murit, dar va fi bine slefuit

Despre primele semne ale crizei ce avea sa inunde sistemele financiare de pe intreaga planeta, bancherul spune ca au aparut la finalul lunii iulie a anului trecut.

„Vineri 27 iulie 2007 a fost ultima mea zi la UBS Leveraged Finance. A fost si prima zi in care pietele de leveraged credit s-au poticnit pentru prima data. A fost prima zi in care cumparatorii de leveraged debt au refuzat sa mai cumpere. Imi aduc aminte ca vineri la ora 9 dimineata cand in mod normal era foarte liniste in biroul nostru londonez, toti sefii nostri erau pe telefon si era un vacarm nemaiintalnit pentru calmul acelui birou. Toata lumea stia ca asa ceva urma sa vina, in ultimele saptamani avusesem discutii aproape zilnice in cadrul grupului deoarece eram atat de legati de pietele de credit”, ne-a explicat acesta.

Romani nu crede ca aceasta criza va aduce sfarsitul capitalismului.
„ Daca nu a murit in 1930 sau in timpul razboiului rece, nu are de ce sa moara acum. Dar va fi slefuit intr-un mod esential de vremurile pe care le traim. In primul rand America a inceput si va continua sa piarda teren in privinta competitivitatii pietelor de capital”, a explicat bancherul.

Romani sustine ca, din nefericire, credibilitatea guvernului american sustinand neimplicarea statului in piata a scazut considerabil si acest lucru va avea un impact pentru totdeauna in sustinerea principiilor capitaliste in fata celorlalte tari.

„Pe de alta parte, Warren Buffett a spus deseori ca pentru a supravietui, capitalismul trebuie sa fie benefic pentru intreaga societate, nu numai pentru cei care detin sau manevreaza capitalul iar eu personal sunt absolut de acord cu el”.

De voie sau nevoie, sistemele financiare de aici inainte vor fi structurate astfel incat sa permita mai mult transparenta si o mai buna monitorizare a riscurilor de catre organizatii semi-guvernamentale. Pentru bancherii de pe Wall Street asta inseamna ca vor trebui sa imparta beneficiile capitalismului cu un numar mult mai mare de oameni decat si-ar fi dorit vreodata, a mai explicat Romani.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri