3 / 5

Ce actiuni sa cumparam la Bursa din Bucuresti?

In aceste conditii si tinand cont de recomandarile specialistilor, ce achizitii sunt indicate? Care sunt companiile cu potential pe termen mai lung?

"Ar trebui sa definim potentialul, fiindca ce insemna potential anul trecut probabil nu mai inseamna nimic acum. Cand e o aversiune ridicata fata de orice inseamna investitie, putem avea zeci de companii la bursa cu un PER chiar mai mica decat 1, ca tot nu se cumpara”, a declarat Paul Brendea.

Acesta recomanda sectoarele al caror output prezinta o elasticitate mica fata de puterea de cumparare a populatiei (cel mai bun exemplu aici e cel alimentar) sau cele care se asteapta sa beneficieze de fonduri destinate infrastructurii (constructii, echipamente, instalatii etc.).

"Insa nu sunt convins ca un investitor se poate baza pe ceva acum, cel putin nu pe termen scurt”, a completat analistul Prime Transaction.

Gabriel Aldea (foto) recomanda sectorul financiar, motivand ca va reprezenta o optiune de investitii foarte cautata de catre investitori, randamentele pe termen lung putand fi dintre cele mai bune.

In acelasi timp, trebuie vizate si sectoarele care vor gasi resursele necesare sa treaca de aceasta perioada atat prin atragerea de fonduri europene cat si prin acele masurile legislative care vor stimula dezvoltarea acestora.

"In aceasta categorie putem include companiile profitabile, care obisnuiesc sa acorde dividende in fiecare an, si a caror afacere este suficient de solida incat sa supravietuiasca crizei. In mare parte aceasta categorie are la baza tot emitentii despre care am discutat si mai sus”, crede Pandele.

Ca sectoare, analistul Vanguard il recomanda pe cel financiar si pe cel petrolier. "Poate si cel farmaceutic, insa reprezentantele acestui sector la BVB nu sunt suficient de solide incat sa garanteze o iesire din criza in conditii bune. Sectorul petrolier (si mai ales SNP) va avea de castigat pentru ca pe termen lung pretul petrolului va creste din nou, iar cel financiar pentru ca pe de o parte gradul de bancarizare va trebui sa se imbunatateasca, si pe de alta parte pretul activelor isi va reveni”, a mai explicat acesta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri