3 / 4

Capital protejat versus capital garantat

Intre aceste doua tipuri de garantii exista diferente foarte mari, desi sunt des confundate de investitori.

Principala deosebire este ca in cazul fondului cu capital protejat, protectia capitalului se face conform strategiei investitionale, iar la cel garantat, protectia se face de strategie si de o garantie bancara, prevazuta de lege, explica Mihail Ion.

Fondurile cu capital garantat nu pot fi constituite decat sub forma de fonduri inchise, in timp ce fondurile protejate sunt, de regula, deschise.

In cazul celor garantate, investitorii pot pierde (partial) sumele investite, daca administratorul nu implementeaza strategia, in timp ce pentru cele garantate, situatia intervine cand garantorul nu isi executa obligatia.

Lichiditatea este furnizata de administratorul fondului protejat, in timp ce in cazul celui garantat nu se permit rascumparari pana la scadenta. Acesta trebuie listat la bursa, caz in care lichiditatea este scazuta.

Costurile sunt, de asemenea, diferite. Astfel, fondul protejat are costuri specifice pentru un fond de investitii. In schimb, la cel garantat se mai adauga si costul garantiei.

Un ultim aspect ar fi universul investitional, care implica piete straine in cazul fondurilor cu capital garantat, dar si piata romaneasca, pentru cele protejate.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri