2 / 5

Cum se compenseaza retragerea investitorilor institutionali

Marii brokeri se lupta insa pe o felie mica. Conform datelor Bursei de Valori Bucuresti, in primele sase luni erau 6.000 de conturi active in piata.

Mai mult, in acest moment, investitorii de retail de la BVB sunt inca speriati de scaderile dramatice din ultimul an, iar increderea si portofoliile lor nu sunt la cele mai inalte cote.

In spatele potentialului ridicat, pe care marii brokeri institutionali il vad pe segmentul investitorilor de retail, sta o explicatie mai dureroasa.

Plecarea investitorilor de calibru sau blocarea, cel putin pentru moment, a banilor destinati pietei de capital, poate lasa urme in business-urile brokerilor care, pana acum, vizau doar clienti de talie mare.

Specialistii spun ca aceasta reorganizare a business-ului vine din nevoia companiilor de a activa si alte surse de venit. “Astfel, sustinerea financiara de care beneficiaza, imprumutarea platformelor de la firmele din grup si costurile reduse pentru expunerea pe burse internationale sunt avantajele principale in fata unei mici firme de retail”, explica un broker.

Astfel, intermediarii au avantajul de a oferi servicii menite sa atraga investitorii, mai ales in aceasta perioada in care bursa locala nu ofera o paleta foarte larga de instrumente.

Aceasta explicatie a fost data si de reprezentantii KBC Securities, ce au mentionat, odata cu lansarea platformei uTrade, pe 21 octombrie, ca unul din motivele pentru care mizeaza pe retail este lipsa institutionalilor si nevoia de regandire a planului de business.

Ieri, Credit Europe Bank, recent inclusa in sistemul de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti, a anuntat ca vrea sa se adreseze investitorilor de retail prin lansarea unei platforme de tranzactionare online, care sa ofere posibilitatea accesarii in timp real atat a pietelor autohtone, cat si a celor externe, crescand gradul de diversificare a portofoliilor.

Banca vrea sa ajunga anul viitor la un rulaj tranzactionat pe BVB de 20 milioane euro, in contextul in care numarul de clienti "premium" ar putea sa urce la 100 pana la jumatatea lui 2010, scrie NewsIn.

In urma cu o saptamana, si Alpha Finance lansa platforma Alpha Cosmos Trade, serviciu ce ofera investitorilor autohtoni acces la produse financiare listate pe mai mult de 20 de piete de capital.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri