3 / 6

Brokerii mici – Extindere si dezvoltare

Daca brokerii mari si-au reorientat business-urile spre o zona industrializata, SSIF-urile de talie medie si mica s-au luptat cu supravietuirea. Castigatori au iesit cei cu resurse de bani tinute pentru zile negre, care in aceste vremuri au reusit sa profite de oportunitatile scoase la iveala de criza.

Un exemplu in acest sens este Intercapital Invest, un broker constant in rulaje, dar a carui strategie s-a dovedit a fi de succes.

Astfel, in prima parte a anului, dupa o serie de restructurari, Intercapital anunta o perioada de dezvoltare, cu miza pe clienti si pe diversificarea veniturilor. Asul din maneca – resurse proprii de 9 milioane de lei.

Astfel, pe o piata in care sunt asteptate falimente si disparitii ale unor jucatori, Intercapital Invest, cel mai mare broker independent, face o miscare aparent surprinzatoare, dar fireasca pentru evolutia businessului: cumpara un administrator de fond – Investica Asset Management.

Surprizele continua, cu lansarea a doua fonduri inchise cu capital garantat, in parteneriat cu OTP Asset Management – OTP Wise Ro si OTP Green Energy.

Pe finalul anului, Intercapital a anuntat o schimbare in actionariat – echipa de management a fondului Romanian-American Enterprise Fund (RAEF), formata din Horia Manda, John Klipper si Neculai Sandu, a primit aprobarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al companiei, detinut anterior de RAEF.

O strategie inovatoare pentru piata romaneasca de capital a avut-o Vienna Investment Trust, care s-a orientat pe o piata in formare, dar cu potential urias.

Intr-o perioada in care piata de brokeraj romaneasca se afla la limita supravietuirii, in mijlocul unei crize ce duce la reorientari de business, Adrian Simionescu si divizia de securities a grupului Vienna Investment, si-au directionat 75% din resursele financiare si umane spre cea mai verde bursa din lume: Bluenext, cea mai mare piata de mediu din lume, dezvoltata de NYSE Euronext.

Un alt exemplu vine dinspre fosta Vanguard. La jumatatea lunii martie, firma de brokeraj trecea printr-un facelift de brand, devenind Tradeville. Dupa aceasta schimbare de identitate, societatea de brokeraj preluata in 2008 de omul de afaceri Andrei Siminel are in plan extinderea regionala si lansarea unei noi platforme de tranzactionare.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri