4 / 6

Brokerii mici – Lupta pentru supravietuire

Turbulentele primului an de criza in zona financiara, cu scaderi de volume si venituri, nu au trecut fara urme in business-urile din aceasta nisa, iar brokerii s-au vazut nevoiti sa isi restranga activitatea, in functie de cererea din piata.

In urma cu un an, asteptarile privind peisajul pietei de capital vizau falimente, disparitii de companii, fuziuni si preluari. Insa, jucatorii au aratat ca sunt flexibili si au reusit sa supravietuiasca probelor de foc ale crizei.

In luna august, in presa de business au aparut zvonuri ca SSIF-ul KD Capital Management urmeaza sa fie lichidat de catre actionari, dar au fost dezmintite imediat.

Strategia KD vizeaza apropierea de client
si crearea unei relatii directe, de comunicare intense, in scopul eficientizarii si reflectarii nevoilor si intereselor.

Asadar, SSIF-ul s-a orientat spre administrarea individuala a conturilor clientilor, lansand platforma online “sa se vanda singura”.

Miza pe clienti o are in vedere si Prime Transaction, un alt broker mic din piata. Compania a restructurat reteaua teritoriala inca de anul trecut, dupa ce primele semne ale crizei faceau ravagii in piata de capital. Acum, managerii companiei au planuri de extindere si o idee de business care sa tina clientii aproape, intr-un domeniu afectat de lipsa acuta de incredere si incertitudini.

SSIF-ul se adreseaza clientilor de retail dar de talie medie, astfel incat suma minima pentru un cont de investitii este de 30.000 de lei, de 10 ori mai mare decat media brokerilor de retail din Romania.

Totusi, portofoliile administrate individual nu au inca mare success pe piata romaneasca, desi avantajele sunt importante. Vorbim de niste sume relativ mari – 10.000 de euro sau 50.000 de lei ca valoare minima unui portofoliu. Sa fie acesta motivul pentru care acest tip de produse nu functioneaza atat de bine?

“Pentru ca acest produs sa functioneze eficient este intr-adevar nevoie de o suma minima. Dar acest lucru nu inseamna ca investitorii care doresc sa plaseze sume mai mici nu au posibilitatea de a intra pe piata. Brokerii care activeaza in prezent in Romania ofera cu siguranta servicii suficient de diverse pentru ca fiecare potential investitor sa poata gasi ceea ce i se potriveste”, explica Farmache.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri