2 / 4

Structura activelor Fondului Proprietatea

Conform evaluarilor Intercapital Invest, participatiile in companiile de utilitati reprezinta 46,91% din portofoliul FP, iar cele in companiile de petrol si gaze - 44,22%.

In 2009, Fondul Proprietatea a vandut cateva participatii importante. Cea mai recenta tranzactie este cea de vanzare a detinerii de 17,36% in cadrul Centrofarm, pentru care FP a incasat o suma de 6,83 milioane lei, castigul brut aferent acestei tranzactii fiind de 4,08 mil lei. Tranzactia a avut loc la multipli peste media din industrie (la 1,2 P/B).

Cele mai mari tranzactii au fost cele de vanzare a participatiilor detinute in cadrul CEZ Vanzare (detinere de 30% din actiuni) si CEZ Distributie (detinere de 30% din actiuni) pentru care FP a incasat o suma de 229,5 mil. EURO. Acestea au fost cu 2,3 ori mai mari fata de sumele la care acestea erau inregistrate in contabilitatea fondului. In luna octombrie FP a vandut si CEZ Servicii (detinere de 12% din actiuni) pentru suma de 1,6 milioane euro, suma de aproape 8 ori mai mare fata de investitia initiala, mai arata analistii Intercapital.

“Daca pentru anul 2008, acordarea de dividende era conditionata de aprobarea reducerii capitalului social ca urmare a scaderii valorii portofoliului generata de deprecierea puternica a titlurilor listate, anul 2009 (ce a fost unul pozitiv la bursa) poate sa aduca vesti bune actionarilor FP prin acordarea de dividende, acestea putand fi generoase daca avem in vedere profitul bun obtinut in primele trei trimestre ale anului 2009”.

La un profit de 467,7 mil. lei obtinut in 2008, rata de distributie propusa pentru a fi acordata ca dividende a fost de 65%. La profitul obtinut pana in septembrie 2009 si la 65% rata de distributie in dividende, dividendul brut pe actiune ar urma sa fie de 0,045 lei/actiune, ceea ce ar corespunde unui randament din dividende de cca. 18%.

Sursa grafic: Intercapital Invest


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri