Fondul Proprietatea si-a vandut detinerea de 17,36% in cadrul lantului de farmacii Centrofarm Bucuresti (CEOF) pentru suma de 6,83 milioane lei (1,54 milioane euro), potrivit unui comunicat al institutiei.
Pretul de vanzare al celor 1,13 milioane actiuni a fost de 6 lei/titlu, cu 50% mai mare decat ultima cotatie a titlurilor. Castigul brut obtinut de catre Fondul Proprietatea este de 4,08 milioane lei, avand in vedere costul istoric al participatiei de 2,47 milioane lei.

Cumparatorul detinerii FP a fost Generalcom Bucuresti, actionarul majoritar al Centrofarm, care ulterior tranzactiei si-a majorat participatia la de la 74,06% la 91%.

Firma de audit PricewaterhouseCoopers a evaluat valoarea unei actiuni Centrofarm la 4 lei, la finalul lui august, oferind detinerii o valoare de 4,6 milioane lei.

Fondul Proprietatea a luat decizia de a iesi din actionariatul Centrofarm in contextul unei posibile majorari de capital, care ar fi obligat Fondul sa subscrie actiuni in valoare de 2,38 milioane lei, pentru a-si mentine participatia. In cazul in care nu ar fi subscris in cadrul majorarii, participatia sa s-ar fi diluat la 9,5%, de la 17,36%.

Actionarii Centrofarm Bucuresti vor discuta, in curand, posibila majorare a capitalului social cu 13,71 milioane lei, pana la 27,42 milioane lei, prin aport in numerar.

In luarea deciziei de lichidare, Fondul a mai avut in vedere pierderile financiare acumulate de Centrofarm in ultimii patru ani, perspectivele reduse pe termen mediu de a obtine un randament comparabil cu cel obtinut prin tranzactia realizata, precum si faptul ca, nefiind actionar majoritar, nu controleaza politicile si programele companiei.

Lantul de farmacii Centrofarm a inregistrat pierderi de 6,3 milioane lei (1,5 milioane euro) in prima jumatate a acestui an, de peste doua ori mai mari decat cele din aceeasi perioada a anului trecut, de 2,9 milioane lei, pe fondul cresterii cheltuielilor cu 5%.

Centrofarm Bucuresti are in prezent un capital social de 13,71 milioane lei, divizat in 6,56 milioane de actiuni, cu o valoare nominala de 2,09 lei.

Astfel, in actionariatul Centrofarm se afla Generalcom, cu 91%, si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) detine cu o participatie de 0,15%.

Valoarea de piata a companiei este de 39,36 milioane lei (9,15 milioane euro), conform ultimei cotatii de 6 lei/actiune.

Citeste si Tratamentul Centrofarm contra vanzarilor letargice: medicamente marca proprie
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri