3 / 4

Cum se va termina?

Deznodamantul situatiei Rompetrol, chiar si dupa aprobarea prospectului de oferta, este inca incert. Unii specialisti spun ca delistarea este rezultatul imediat al acestei oferte, piata pierzand astfel un emitent important.

Rares Nilas (foto), managerul BT Securities, declara saptamana trecuta ca nu vede un final fericit in odiseea RRC, spunand ca desi micii actionari sunt protejati, piata va pierde un emitent de calibru.

Pe de alta parte, presedintele AIPC nu crede in aceasta ipoteza.

“Procedura de delistare este destul de simpla
si daca cel putin 5% dintre investitori vor fi nemultumiti de pretul din oferta si au incredere in felul in care ii va trata actionarul majoritar pe viitor ei nu vor subscrie si, pe cale de consecinta, compania nu va putea fi delistata”, a explicat Beze.

Insa, daca se va ajunge ca actionarul majoritar sa detina peste 95% din actiuni si sa delisteze, orice argumente aparute in acest sens denota neintelegerea profunda a drepturilor actionarilor pe piata de capital, “motivul principal pentru care piata de capital din Romania are doar cateva mii de investitori activi”,

Nici Murgoci nu se asteapta la delistarea Rompetrol Rafinare, mai ales ca la acest pret nu vede investitorii sa subscrie in numar foarte mare.

“Interesul grupului Rompetrol nu a fost sa faca aceasta oferta, deci nici delistarea nu cred ca este in planul lor”, a conchis Murgoci.

Depunerea documentatiilor pentru ofertele de preluare RRC si PTR a fost amanata din aceasta vara, cand CNVM a obligat compania sa faca ofertele publice de preluare. Grupul a fost avertizat si amendat de mai multe ori de catre Comisie, in vreme ce un grup de investitori minoritari au decis sa isi faca dreptate la forurile europene.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri